Finnairin tulos ylitti odotukset, pakettimatkat viedään käsistä: "Näyttää siltä, että matkustus on viimeisiä asioita, josta tingitään"

Finnair yllätti tuloksellaan – taloustoimittaja arvioi suurten yritysten alkuvuotta 10:03
Katso video: Finnair yllätti tuloksellaan – näin taloustoimittaja arvioi suurten yritysten alkuvuotta.

Lentoyhtiö Finnair kertoi torstaina yllättävän vahvasta alkuvuoden tuloksesta. Yhtiön tulos nousi noin miljoonan euron verran positiiviseksi ja ylitti analyytikkojen odotukset. Taustalla on kulujen onnistunut karsiminen sekä matkailun vahva kysyntä, joka näkyy etenkin kesän pakettimatkojen myynnissä.

Matkailun palautuminen auttoi alkuvuonna Finnairin yllättävän vahvaan nousuun. Lentoyhtiön tammi-maaliskuun liiketulos oli 0,9 miljoonaa euroa voitollinen, kun vielä edellisvuonna tappiota kertyi vastaavana ajankohtana yli 130 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi lähes 74 prosenttia ja oli 694,7 miljoonaa euroa. 

Toimitusjohtaja Topi Manner totesi tulosjulkistuksen yhteydessä, että hyvän tuloksen taustalla on lentomatkojen kysynnän vahvistuminen sekä yhtiön syksyllä julkaistun strategian edistyminen. Alkuvuoden tulos oli jopa yllättävän vahva, sillä analyytikot odottivat vielä aikaisemmin tällä viikolla tappiollista tulosta. 

Tulos oli myönteinen myös siksi, että alkuvuosi on tavallisesti lentoliiketoiminnassa hiljaista aikaa, jolloin yhtiöt tekevät usein tappiota.

Nyt Finnairille tärkeä kesäkausi näyttää nousujohteiselta. Mannerin mukaan kumppaniyhtiö Aurinkomatkojen pakettimatkat ovat käyneet ensi kesälle niin hyvin kaupaksi, että hän uskoo yhtiön myyvän koko kauden kapasiteettinsa loppuun.

– Näyttää siltä, että matkustus on viimeisiä asioita, josta tingitään. Elämyksiin panostetaan aikaisempaa enemmän, ja monista muista kulutuksen osa-alueista säästetään. Se näkyy selvästi, kun katsotaan meidän kesän varaustilannettamme, Manner sanoo MTV:lle.

Lähi-idän merkitys kasvaa, Kiinan avautumista odotetaan

Finnair on pystynyt nostamaan lentojensa tuottoja esimerkiksi siirtämällä myyntiä entistä enemmän omiin kanaviinsa ja karsimalla vähän kysyttyjä palveluita, kuten lentojen lisämyyntiä.

Yhtiön henkilöstöstä 90 prosenttia on myös suostunut neuvottelujen jälkeen säästöohjelmaan, joka on tarkoittanut työehtojen muutoksia esimerkiksi erilaisten haittalisien osalta.

Toisaalta yhtiö on joutunut etsimään korvaavaa liiketoimintaa koronapandemian vuoksi vähentyneille Aasian lennoille. Yhtiö lentää nyt Qatar Airwaysin reittejä Helsingistä, Tukholmasta ja Kööpenhaminasta Dohaan.

Mannerin mukaan Lähi-idän reittien merkitys yhtiölle on jo yhtä suuri kuin kaikkien Pohjois-Atlantin reittien. Yhtiö suunnittelee myös Kiinan lentojen lisäämistä ja koronapandemian vuoksi peruttujen Pekingin lentojen palauttamista. Kiina on vastikään luopunut koronatestien vaatimisesta ulkomaisilta matkustajilta.

Samalla Finnair on kuitenkin hyväksynyt sen, että eurooppalaiset yhtiöt eivät ole näillä näkymin enää lentämässä Aasian lentojaan Venäjän ilmatilan läpi.

– Kiinalaiset lentoyhtiöt lentävät edelleen Venäjän ilmatilassa, jonka me ja muut eurooppalaiset yhtiöt kierrämme. Tämä pidentää lentomatkoja 40 prosenttia ja antaa kiinalaisille yhtiöille huomattavan kustannusedun, Manner sanoo.

Silti yhtiö uskoo, että lennot Euroopan ja Kiinan välillä lisääntyvät sitä mukaan, kun koronarajoitukset poistuvat.

Lue myös:

    Uusimmat