Finlandia-talosta ihmisten kohtaamispaikka ja osa elävää kaupunkia – peruskorjauksessa etsitään ratkaisua marmoriseinän ikuisuusongelmaan

Marmoriseinälle haetaan vaihtoehtoja 1:52

50 vuoden ikää lähestyvä Finlandia-talo käy lähivuosina läpi laajan peruskorjauksen. Töiden on määrä alkaa vuonna 2021, mutta suunnitelmat talon kehittämisestä on laitettu jo vireille.

Rakenteiden peruskorjauksen lisäksi tavoitteena on kytkeä Finlandia-talo tiiviimmin osaksi kaupunkikuvaa, mutta myös houkuttelevampi ihmisten pistäytymisille.

Lähivuosina Finlandia-talon rakenteet nykyaikaistetaan putkistosta alkaen ja julkisivua myöten.

Saako marmoriseinä korvaajan?

Suojattu Finlandia-talo on tarkoitus säilyttää arkkitehtonisesti alkuperäisessä asussaan.

20 vuotta sitten korjatulle, mutta toistuvasti ongelmia aiheuttaneelle, julkisivun marmoriseinälle yritetään löytää ratkaisua, joka kestäisi aikaa. 

Finlandia-talon katolle on kiinnitettynä 8 koelaattaa, joiden joukosta valitaan kestävin ratkaisu, sanoo kaupunkiympäristöalan hallintapäällikön Sari Hildénin.

– Lähtökohtana on se, että uuden julkisivun tulee kestää vähintään peruskorjaussykli eli minimissään 50 vuotta, Hildén sanoo.

Enemmän spontaaneja pistäytymisiä

Samalla Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta muokataan yleisölle kiinnostavampi kohde.

Toiveissa on, että tulevaisuudessa talo houkuttelisi ihmisiä myös spontaaneille pistäytymisille esimerkiksi ravintolaan tai kattoterasille.

– Työpöydälle on otettu sellaisia aihoita kuin esimerkiksi näyttelykonsepti. Olemme tehneet tätä Alvar aalto -säätiön ja olemme huomanneet, että suomen kuuluisin arkkitehti on surkeasti alihyödynnetty, sanoo Finlandia-talo Oy:n toimitusjohtaja Johanna Tolonen

Myös Finlandia-talon värikästä historiaa sekä suomalaisuuden erilaisia puolia halutaan tuoda esille.

Töölönlahdesta tiivimpi osa kaupunkikuvaa

Kaupungin suunnitelmissa on, että Finlandia-taloa sekä Töölönlahden ympäristöä elävöitettäisiin tiiviiksi osaksi kaupunkielämää.

Kaupunkiympäristön apulaispormestarin Anni Sinnemäen mukaan tavoitteena on elävöittää aluetta ja tuoda se voimakkaammin osaksi kaupunkikuvaa.

– Tämän perusparannuksen yksi päämäärä on, että Finlandia-talo tulisi paremmin myös kaupunkilaisten haltuun otettavaksi.

Finlandia-talon peruskorjaus alkaa vuonna 2021, ja sen on määrä valmistua 2024 mennessä. 

Finlandia-taloa pidetään auki myös korjaustöiden ajan.

Lue myös:

    Uusimmat