Mainos

Falun Gongin kannattajien vainot jatkuvat

Uudet uskonnolliset liikkeet ja lahkot herättävät hämmennystä ja pelkoa eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Kiinassa Falun Gong -liike pyritään tukahduttamaan täysin. Liikkeen harjoittajia on pidätetty ja pidätettyjen joukossa on myös ulkomaalaisia. Tällä viikolla maasta karkoitettiin kaksi suomalaista Falun Gongin harjoittajaa.

Oululaiset Mikko Mattila ja Hannu Järvinen ovat harjoittaneet Falun Gongia muutaman vuoden. Kaverusten matka Falun Gongin kotimaahan Kiinaan päättyi lähes vuorokauden pidätykseen.

Mikko ja Hannu selvisivät kuulusteluista ilman vammoja, mutta joidenkin tietojen mukaan 1600 Falun Gongin harjoittajaa on jo menettänyt henkensä. Yli kymmenen vuotta Ruotsissa asunut Yan Hong uskoo tietävänsä vainojen syyn.

- Yli miljoona ihmistä harjoittaa Falun Gongia. Se on enemmän kuin kommunistisella puolueella on jäseniä. Hallitus pelkää, että liike on jotain poliittista, vaikka näin ei ole, Hong uskoo.

1990-luvun alussa perustetun Falun Gongin juuret ovat kiinalaisessa filosofiassa ja sen harjoitukset ovat sekä ruumiillisia että henkisiä. Viisi vuotta sitten Kiinan johdossa pelästyttiin liikkeen suurta suosiota ja se kiellettiin kokonaan. Tämän jälkeen propaganda liikettä vastaan on ollut voimakasta.
Suomalaisasiantuntija ei kuitenkaan pidä Falun Gongia vaarallisena.

- Minun mielestäni Kiina on ylireagoinut ja helposti käy niin kuin on käynyt islamille, josta on tällä hetkellä läntisessä maailmassa erilaisia stereotypioita. Samalla tavalla myös tästä lahkosta on tullut streotypioita. Uususkontojen vaino ei koske ainoastaan Kiinaa tai Venäjää, vaan se koskee kyllä myös monia Euroopan maita. Esimerkiksi Ranskassa kiinnitetään tällä hetkellä huomiota uususkontoihin ja siellä on niitä koskevia oikeudenkäyntejä. Minusta nämä alkavat muistuttaa noitavainoja ja niistä on syytä olla huolestunut, sanoo Helsingin yliopiston uskontotieteen professori Juha Pentikäinen.

Falun Gong on levinnyt jo yli viiteenkymmeneen maahan. Suomessa Falun Gongin harjoittajia arvellaan olevan muutamia satoja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.