Facebookia käytettiin lapsimorsiamen huutokauppaan – "muistuttaa entisaikojen orjamarkkinoita"

Facebookia käytettiin lapsimorsiamen myymiseen Etelä-Sudanissa. Lasten oikeuksia ajava kansainvälinen Plan International -järjestö kertoo tapauksen muistuttavan entisaikojen orjamarkkinoita.

Plan Internationalin mukaan Facebookia käytettiin alustana huutokaupalle, jossa myytiin 17-vuotias tyttö vaimoksi eniten tarjoavalle ostajalle.

Facebookin mukaan se poisti julkaisun välittömästi, kun sai sen selville. Tyttö oltiin kuitenkin ehditty jo naittaa ennen sitä.

Planin mukaan tytöstä huusi yhteensä viisi miestä, joista osa oli korkea-arvoisia Etelä-Sudanin hallinnon virkamiehiä.

Tytön isän mukaan he saivat 500 lehmää, kolme autoa ja 10 000 dollaria [noin 8 800 euroa] vastalahjaksi tyttärestä. Hänet naitettiin ostajan kanssa 3. marraskuuta.

Katso alla olevalta videolta myös erään Sudanissa pakkonaitetuksi joutuneen 11-vuotiaan tytön tarina. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

5:42

"Muistuttaa entisaikojen orjamarkkinoita"

– Tämä teknologian barbaarinen käyttö muistuttaa entisaikojen orjamarkkinoita. Se, että tyttö voidaan myydä naimisiin maailman suurimmalla sosiaalisen median alustalla tänä päivänä ja sen ikäisenä, on aivan uskomatonta, kommentoi Plan Internationalin Etelä-Sudanin johtaja George Otim.

Otimin mukaan myötäjäisten maksaminen on osa maan kulttuuria, mutta tässä tapauksessa saavutettiin jo aivan uusi taso. Plan International vaatii Etelä-Sudanin hallintoa tutkimaan tapauksen.

CNN:n mukaan aktivistit ovat huolissaan, että muutkin perheet innostuvat Facebook-huutokaupan seurauksena käyttämään sosiaalisen median palveluita saadakseen suurempia tuloja. Tytön myyntihinnan kerrotaan olleen kaikista korkein alueella.

Perhe ei julkaissut ilmoitusta

Facebookin mukaan tytöstä huutaminen alkoi 25. lokakuuta, ja julkaisu poistettiin 15 päivää myöhemmin. Yhtiön edustaja korostaa, että ihmiskauppa kaikissa muodoissaan on kielletty Facebookissa.

CNN:n haastatteleman lakimiesjärjestö National Alliance for Women Lawyersin mukaan tytön perhe ei julkaissut huutokauppailmoitusta, vaan se oli joku henkilö samasta yhteisöstä. Perhe tosin hyötyi tyttären myynnistä.

Lapsimorsiamen äiti ei NAWL:n mukaan ollut iloinen tyttärensä kaupasta.

Unicefin mukaan noin 52 prosenttia Etelä-Sudanin tytöistä naitetaan ennen kuin he täyttävät 18 vuotta. Plan International muistuttaa, että lapsiavioliitto on vakava ihmisoikeusrikkomus ja väkivallanmuoto tyttöjä kohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja