Facebook on käyntikorttisi: Näin rakennat uskottavan imagon netissä

Päivitä Facebook-tilisi uuteen uskoon ja annat paremman kuvan itsestäsi. Brändäys kannattaa, sillä se saattaa johtaa jopa uusiin työtilaisuuksiin.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että Facebookiin lataamasi kännäyskuvat, ajattelemattomat statuspäivitykset tai vaikkapa kirjoitusvirheet voivat vahingoittaa imagoasi? Useimmilla meistä on sosiaalisessa mediassa paljon ystäviä ja joukossa voi kuka ties olla vaikka seuraava työnantajasi. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, minkälaisen kuvan itsestään netissä antaa. Yksityisyysasetuksia tarkentamalla statuspäivityksiä voi rajata näkymään vain läheisille ystäville. Mikäli profiilisi on kaikille julkinen, omaa imagoaan kannattaa rakentaa tarkoin.

– Sillä miten esitämme itsemme verkossa, on koko ajan suurempi merkitys. Jos et vielä osaa ajatella itseäsi brändinä, ehkä olisi aika muuttaa ajattelutapaa, Damona Timeyin digitaalisen markkinoinnin firma Daresta kertoo.

Humalassa kirjoitetut statuspäivitykset tai liian paljastavat kuvat voivat olla haitaksi imagollesi.

– Johdonmukaisen profiilin rakentamisessa on lukuisia hyviä puolia, esimerkiksi hyvä ammatillinen maine, Timeyin sanoo.

On hyvä pitää mielessä, että vaikka pitäisikin Facebook-kavereinaan vain muutamia työkavereitaan, juorut leviävät helposti. Jos opettaja julkaisee profiilissaan eroottisia kuvia itsestään, varpaillaan voivat olla paitsi työkaverit, myös lasten vanhemmat. Kirjoitusvirheitä profiilissaan viljelevä toimittaja voi niin ikään herättää ihmetystä. Ja ennen kaikkea, kannattaa todella miettiä, onko työnantajan haukkuminen netissä sopivaa käytöstä.

Kaikkea ei siis kannata paljastaa kaikille. Jos olet sitä tyyppiä, joka haluaa päivittää jokaisen liikkeensä Facebookkiin, on yksityisyysasetukset hyvä olla kunnossa. Pomosi ei välttämättä tarvitse tietää, kenen vierestä heräsit tai mitä söit aamiaiseksi. Läheisimmät ystäväsi osaavat arvostaa tuota informaatiota paljon enemmän. Mikäli Facebook-tilisi on täynnä pelkkää vapaa-ajan tarinointia, on se täysin ok. Kannattaa kuitenkin muistaa, että voit samalla menettää jopa mahdollisia työtilaisuuksia.

– Kiinnostuksen kohteiden lisääminen, linkittäminen ja "tykkääminen" ovat hyviä tapoja näyttää muille ihmisille, kuka oikein olet. Mitä enemmän jaat, sitä enemmän persoonallisuutesi tulee esille. Mitä aktiivisempi olet, sitä suuremmalla todennäköisyydellä joku pestaa sinut tai mielikuvan sinusta, mainostoimisto Beattie McGuinness Bungayn Kate Barker kertoo.

Näin uudistat Facebook-profiilisi ja brändäät itsesi

– Uudista profiilisi lisäämällä työ- ja koulutustietosi. Älä lisää pelkästään sitä, missä olet työskennellyt, vaan myös sen, mitä olet saavuttanut.

– Tarkista yksityisyysasetuksesi. Uusi Facebook antaa paremmat mahdollisuudet kontrolloida, mitä jaat kenenkin kanssa.

– Onko Facebookissa kuvia, joita et haluaisi julkisesti esitettävän? Jos kaverisi ovat julkaisseet sinusta epäimartelevia kuvia, voit poistaa kuvan merkinnän niin, ettei se näy enää profiilissasi. Kuva näkyy kuitenkin yhä ystäväsi profiilissa, joten jos haluat kuvan kokonaan pois verkosta, muista pyytää sen poistamista.

– Googlaa nimesi. Jos näkymä ei miellytä sinua, yritä luoda uutta sisältöä, joka antaa itsestäsi paremman kuvan.

– Hanki Google+ -tili. Monilla ihmisillä on kaksi eri profiilia, yksi työprofiili ja toinen yksityistä persoonaa varten.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Osittainen lähde: Company 10/2011

Kuvat. Shutterstock, YellowJ, Yrulaits Albert

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja