Facebook-kysely toi myös haittaohjelman – Facebook haastoi nyt ukrainalaismiehet oikeuteen

Facebook on haastanut kaksi ukrainalaismiestä oikeuteen näiden ujutettua luomiinsa kyselyihin vastanneiden käyttäjien selaimiin haittaohjelman, kertoo The Verge. Haittaohjelman avulla käyttäjiltä muun muassa kalasteltiin tietoja.

Facebook on asettanut syytteeseen ukrainalaisen Gleb Sluchevskyn ja hänen maanmiehensä Andrey Gorbachovin. Miehet loivat Facebookiin vuosien 2017 ja 2018 aikana useita testejä, joihin vastanneiden käyttäjien tietokoneisiin asennettiin samalla haittaohjelmia. Haittaohjelmat kalastelivat käyttäjiltä yksityistietoja, mutta näyttivät heille myös mainoksia, joita Facebook ei ollut hyväksynyt.

Miehet hyödynsivät kyselyissään neljää verkkosovellusta, muun muassa Supertestiä ja FQuizia. Heidän luomansa testit selvittivät muun muassa sitä, onko käyttäjällä kuninkaallista perimää tai sitä, mikä tämän kaksoisolento historiasta olisi. Kyselyihin vastasi yhteensä 63 000 ihmistä, joista suurin osa on joko ukrainalaisia tai venäläisiä.

Tekaistuja tilejä hyödyntämällä miehet saivat oikeuden käyttää Facebookin kirjautumista osana kyselyitään, mikä mahdollisti väärinkäytön.

Facebookin syytteen mukaan testien mukana asennetut selainlaajennukset lupasivat kerätä vain rajoitetun määrän dataa, mutta urkkivat todellisuudessa yksityistietoja niin Facebook-tileiltä kuin ”muiltakin sosiaalisen median tileiltä”. Syyte ei tarkemmin määrittele, mistä muista kanavista on kyse.

Facebook syyttää Sluchevskya ja Gorbachovia muun muassa petoksesta ja maineensa heikentämisestä. Facebookin mukaan kaksikon toimien selvittelyihin kului yli 75 000 Yhdysvaltain dollaria.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja