F1-mestaruus katkolla jo Saudi-Arabiassa, mutta vain toiselle – Valtteri Bottaksella miljoonien eurojen panokset

Lewis Hamiltonin voitto Qatarin F1-kisassa kavensi Max Verstappenin MM-johdon kahdeksaan pisteeseen. Vajaan kahden viikon päästä ajettava Saudi-Arabian GP on ensimmäinen kisa, jossa kuljettajien maailmanmestaruus on jo katkolla.

Verstappen onnistui Qatarissa välttämään suuremmat vahingot noustuaan aika-ajoista saamansa rangaistuksen jälkeen seitsemännestä lähtöruudusta kisan toiseksi. Lisäksi hän nappasi ekstrapisteen kisan nopeimmasta kierroksesta.

F1-kisasijoitusten pisteytys:

Voitto

25

2. sija

18

3. sija

15

4. sija

12

5. sija

10

6. sija

8

7. sija

6

8. sija

4

9. sija

2

10. sija

1

Kisan nopein kierros *)

+1

Red Bull -kuski on edelleen niskan päällä kuljettajien MM-taistelussa. Kahdeksan pisteen etumatka tarkoittaa sitä, että Verstappenilla on mahdollisuus sinetöidä uransa ensimmäinen mestaruus 5. joulukuuta Saudi-Arabiassa, jos hän voittaa kisan ja saavuttaa kisasta 18 pistettä enemmän kuin Hamilton.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Verstappenin voittaessa Hamiltonin pitäisi jäädä vähintään seitsemänneksi. Tässä tapauksessa kisan nopeimmasta kierroksesta tuleva lisäpistekään ei enää pelastaisi Hamiltonia.

Hollantilaisella on nyt kuluvalta kaudelta yhdeksän kisavoittoa Hamiltonin seitsemää vastaan. MM-pisteiden päätyessä tasapeliin seuraavana ratkaisee voitettujen kisojen määrä, ja tällä hetkellä Hamilton voisi vielä kahdella voitolla nousta tässäkin vertailussa tasoihin.

Mikäli myös voitot ovat tasan, seuraavaksi vertaillaan kakkossijojen määrää. Nekin ovat tällä hetkellä tasan 7–7, mutta tähän vertailuun ei ole tarvetta. Hamilton on nimittäin voitoissa tasoihin noustessaan varma mestari. Tasapisteisiin päädyttäessä taas Verstappen vie suuremmalla voittojen määrällä tittelin.

Hamilton hamuaa kahta voittoa, Bottas myös paljon vartijana

Hamilton ei sen sijaan voi millään skenaariolla varmistaa mestaruuttaan ennen 12. joulukuuta ajettavaa Abu Dhabin päätösosakilpailua. Hänen tilanteensa on silti varsin yksinkertainen: kaksi kisavoittoa riittää hänelle uran kahdeksanteen maailmanmestaruuteen, vaikka Verstappen ajaisi molemmissa nopeimman kierrosajan.

Jos britti voittaa Saudi-Arabiassa, Verstappen sijoittuu toiseksi ja Hamilton ajaa päälle nopeimman kierrosajan, kaksikko on viimeiseen kisaan lähdettäessä tasapisteissä. Tällöin paremmin Abu Dhabissa sijoittunut kuski veisi mestaruuden.

Verstappenin keskeytys ja Hamiltonin maksimipistepotti Saudi-Arabiasta nostaisi puolestaan Hamiltonin 18 pisteen MM-johtoon päätösviikonloppuun lähdettäessä. Sen myötä Mercedes-kuski voisi Abu Dhabissa varmistaa mestaruutensa viidennelläkin sijalla.

Valmistajien MM-sarjassa tilanne on jopa kuskitaistelu tiukempi. Valtteri Bottaksen keskeytys ja Sergio Perezin neljäs sija Qatarissa tarkoitti sitä, että Mercedes johtaa MM-sarjaa enää viiden pisteen erolla Red Bulliin.

Kärkitaistelun lisäksi Bottaksen täytyy pystyä molempina kisaviikonloppuina vastaamaan Perezin suoritukseen. Tallit saavat kauden jälkeen jaettavakseen puolet sarjan tekemistä voitoista, ja rahat jaetaan MM-sijoitusten mukaan. Ykkös- ja kakkossijan välinen ero voi hyvinkin olla jopa yli 10 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat