Expressen julkaisi THL:n Salmisen ja Ruotsin Tegnellin sähköpostiviestejä koronasta – näin puhuivat laumasuojasta

8:33
Video: THL:n Salmisen ja Ruotsin Tegnellin sähköpostiviestit julki Ruotsissa – Nämä asiat paljastuivat.

THL:n Mika Salminen ja Ruotsin Anders Tegnell viestittelivät sähköpostitse koronan alkuaikoina maaliskuussa. Viestien aiheena oli laumasuoja.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kävivät kirjeenvaihtoa maaliskuussa koronaan liittyen, kertoo Expressen.

Expressen julkaisi Tegnellin ja Salmisen viestejä. He puhuvat niissä mahdollisesta laumasuojasta.

– Yksi asia olisi pitää koulut auki, jotta saavuttaisimme laumasuojan nopeammin, Tegnell sanoi yhdessä viestissään.

– Mekin olemme ajatelleet sitä. Mutta sillä välin lapset levittävät edelleen infektiota…, Salminen vastasi muutamassa minuutissa.

Seuraavissa viesteissä Salminen kertoi Tegnellille, että THL:n mallinnuksen mukaan vanhusten "attack rate" laskisi kymmenen prosenttia, jos koulut pidettäisiin auki.

Attack rate tarkoittaa sitä prosentuaalista osuutta väestöstä, jotka kuuluvat riskiryhmään ja joihin tauti tarttuu tietyllä ajanjaksolla.

– Ehkä kymmenen prosenttia on sen arvoista?, Tegnell vastasi.

Kaikki alkoi Facebook-julkaisusta

Tegnelliä edeltävä valtionepidemiologi Annika Linde julkaisi maaliskuun 13. päivänä pitkän Facebook-tekstin.

– Ei olisi niin typerää, että hiukan hidas leviäminen lasten ja heidän vanhempiensa kesken muodostaisi vähitellen laumasuojan, Linde sanoi tekstissään.

Hän lisäsi, että itse asiassa kyseessä olisi kansanterveysviraston strategia. Tähän Anders Tegnell vastasi välittömästi.

– Missään nimessä ei ole mitään tavoitteita antaa infektion levitä tällä tavalla, hän vakuutteli tuolloin Dagens Nyheterille.

Sen sijaan hänen mukaansa tavoitteena olisi rauhallinen leviäminen, jotta terveydenhuolto ei rasittuisi liikaa.

Samana iltana Tegnell sai sähköpostiviestin jo eläkkeelle jääneeltä lääkäriltä. Lääkärin mielestä koronavirusta ei voi käsitellä samalla tavalla kuin vesirokkoa käsiteltiin aiemmin. Lääkäri kehottaa käyttämään hotelleja, jotka ovat vielä tyhjiä.

– Antaa terveiden ihmisten mennä sinne saamaan tartunta, jotta myöhemmin ei tarvita rokotetta, lääkäri kirjoitti.

Tegnell lähetti viestin eteenpäin Ruotsin terveysviranomaisen Folkhälsomyndighetenin pääjohtajalle Johan Carlsonille ja THL:n Mika Salmiselle. Viestin yhteyteen hän kirjoitti kommentin koulujen auki pitämisestä ja laumasuojan syntymisestä.

"Koulujen auki pitäminen immuniteetin saavuttamiseksi ei koskaan ajankohtaista"

Viisi kuukautta viestien vaihdon jälkeen Tegnell kertoo Expressenille, että kouluja ei pidetty auki laumasuojan vuoksi.

– Kommenttini koski mahdollista, ei odotettua vaikutusta. Mahdolliset vaikutukset olivat osa toimenpiteen tarkoituksenmukaisuuden arviointia. Siksi koulujen pitäminen avoimina immuniteetin saamiseksi ei ole koskaan ollut merkityksellistä, Tegnell vastasi kirjallisessa kommentissaan luettuaan keskustelun uudelleen.

Myöhemmin Annika Linde kirjoitti Tegnellille viestin, jossa kertoi hänellä olevan huono omatunto siitä, mitä aloitti Facebook-viestillään.

– Yritän pysyä entistä paremmin erillään mediasta tulevaisuudessa ja antaa sinun käsitellä tätä omalla tavallasi, Linde kirjoitti.

Samalla hän perusteli ajatteluaan.

– Kiitos uskollisuudestasi, Tegnell kirjoitti.

Hän kuitenkin kyseenalaisti lasten merkityksen epidemian moottorina.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja