Ex-maajoukkuetähdelle voitto käräjäoikeudessa – valmentaja maksaa tuhansien eurojen korvaukset kunnianloukkauksesta

Perättömiä tietoja entisestä maajoukkuekoripalloilijasta Maurizio Pratesista levittänyt valmentaja on tuomittu sakkoihin kunnianloukkauksesta. Helsingin käräjäoikeus määräsi valmentajan maksamaan Pratesille 3 000 euron korvaukset.

Pitkän uran Euroopan koripallokentillä pelannut ja 45 kertaa Suomea maajoukkuepeleissä edustanut Maurizio Pratesi on voittanut kunnianloukkausjutun Helsingin käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus katsoi valmentajana toimivan miehen loukanneen Pratesin kunniaa Youtubessa lokakuussa 2021 julkaistulla videolla esittämillään perättömillä väitteillä. Valmentaja oli myös  lähettänyt Pratesin valmentaman juniorijoukkueen joukkueenjohtajalle sähköpostiviestin, jossa esitti samansuuntaisia väitteitä kuin videolla.

Youtube-videolla valmentaja väitti Pratesin myyneen nuuskaa joukkueensa nuorille sekä käyttäneen näitä nuuskan myymisessä ja hankkineen näin taloudellista hyötyä. Vajaan 17 minuutin kestoisella videolla valmentaja väitti myös Pratesin olevan tunnettu rikollinen, joka olisi kavaltanut aiemmasta projektistaan huomattavan summan rahaa.

Nykyisin Walter ry:n toiminnanjohtajana toimiva Pratesi kertoi oikeudessa työskentelevänsä sellaisissa tehtävissä, joissa luottamus on keskeistä. Hän kertoi joutuneensa perättömien väitteiden vuoksi yhdistyksen hallituksen kuultavaksi ja menettäneensä joidenkin nuorten luottamuksen.

Valmentaja myönsi esitutkinnassa esiintyvänsä Youtube-videolla, mutta kiisti syyllistyneensä rikokseen väittäen kaiken sanomansa olevan julkista tietoa, joka löytyy internetistä. Hän ei saapunut paikalle oikeuden istuntoon.

Käräjäoikeus katsoi valmentajan toimineen tahallisesti, ja aiheettomien syytösten aiheuttaneen kärsimystä ja vahinkoa Pratesille.

Käräjäoikeus tuomitsi valmentajan 60 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen ja määräsi tämän maksamaan Pratesille 3 000 euron vahingonkorvaukset. Valmentajan maksettavaksi tulee myös 5 580 euroa puolustuksen asianajokuluja sekä 40 euron rikosuhrimaksu.

Oikeus määräsi myös Youtuben omistavan Googlen poistamaan videon palvelusta. Google oli aiemmin estänyt videon katselemisen Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat