Ex-lähettiläs Himanen: Myös Maarianhaminan konsulaatin sulkeminen olisi nyt luontevaa

Näin pääministeri Orpo kommentoi Venäjän antamaa noottia 2:46
Näin pääministeri Orpo kommentoi Venäjän antamaa noottia

Maarianhaminan konsulaatin sulkeminen olisi nyt luonteva reaktio, sanoo ex-lähettiläs.

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen sanoo STT:lle pitävänsä hyvin ikävänä käänteenä Venäjän ilmoitusta Pietarin pääkonsulaatin sulkemisesta.

– Eihän tämä mitään hyvää viestitä Venäjän aikeista tällä hetkellä, hän sanoi.

Suomelta olisi hänen mukaansa nyt luonteva toimi sulkea, ei ainoastaan Turun konsulaattia, vaan erillisenä toimena myös Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa. Ulkoministeriössä selvitetään parhaillaan Ahvenanmaan konsulaatin juridista asemaa, joka perustuu vuonna 1940 Neuvostoliiton kanssa solmittuun sopimukseen.

Himasen mukaan Venäjän toimia ei voi pitää erityisen yllättävinä.

– Jo jonkin aikaa on ollut näkyvissä Venäjän selvä pyrkimys heikentää diplomaattisia ja konsulaarisia suhteita ei pelkästään Suomeen vaan moniin muihin EU- ja Nato-maihin. Samantapaisia toimia on kohdistunut muun muassa Ruotsiin ja Saksaan.

Ilmoitus Pietarin pääkonsulaatin sulkemisesta ja yhdeksän diplomaatin karkottamisesta on Himasen mukaan täysin linjassa sen kanssa. Tuore esimerkki nähtiin toukokuussa, kun Venäjä ilmoitti sulkevansa Ruotsin pääkonsulaatin Pietarissa.

Venäjä on myös rajoittanut Saksan edustustojen, koulujen ja kulttuuri-instituuttien henkilöstömäärää, minkä jälkeen Saksa on ilmoittanut sulkevansa Venäjän konsulaatteja Saksassa.

Suomelle on jäämässä Venäjän ilmoituksen jälkeen ainoastaan suurlähetystö Moskovassa.

– Kun Venäjä on näin toiminut, olisi kohtuullista että myös Venäjällä olisi vain suurlähetystö Helsingissä. Se olisi oikean tapainen reaktio.

Lue myös:

    Uusimmat