Medvedev: "Välit Suomeen katkaistava" – uhkailee länttä apokalyptisella lopulla

Suomi on Venäjän kannalta vihamielinen valtio, kirjoittaa Venäjän federaation turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana Dmitri Medvedev.

Medvedevin mukaan Suomi on Neuvostoliiton johtajan Vladimir Leninin "ajattelemattomuudessaan" luoma valtio. Medvedev esittelee näkemyksiään Venäjän valtion virallisessa lehdessä Rossiyskaya Gazetassa.

Venäjällä on presidentti Vladimir Putinin valtakaudella ja erityisesti helmikuun 2022 jälkeen lisääntynyt puhetapa, jossa vuonna 1917 itsenäistyneiden valtioiden ja Neuvostoliiton entisten osien itsenäisyys ja oikeutus kyseenalaistetaan.

Medvedev mukaan "olisi parempi", jos Venäjä toistaiseksi katkaisisi diplomaattisuhteensa Suomeen tai ainakin alentaisi niiden tasoa. Medvedevin mukaan myös esimerkiksi Baltian maiden, Puolan ja Britannian suhteen tulisi toimia samoin. Kaikki Medvedevin mainitsemat valtiot ovat aseellisesti tukeneet Ukrainaa.

"Venäjä-vastaisuuden loputtava"

Medvedevin mukaan on "puhdas valhe", että Venäjä olisi pyrkinyt rajoittamaan Naton leviämistä Suomeen ja Ruotsiin. 

Venäjän kannanotot Suomen Nato-jäsenyyteen ovat olleet ristiriitaisia. Toisaalta jäsenyys on lausunnoissa hyväksytty ja todettu, ettei se muuta mitään. Samaan aikaan on uhottu, että Suomen Natoon liittyminen vaatii Venäjältä vastatoimia.

– Emme ole koskaan yrittäneet eristää Natoa. (Suomi ja Ruotsi) olivat jo yhteistyössä Naton kanssa, Medvedev kirjoittaa artikkelissaan.

– Olemme halunneet vain yhtä asiaa: Että meidän huolemme otetaan huomioon, eikä valtiomme entisiä osia kutsuttaisi Natoon. Varsinkaan sellaisia, joiden kanssa meillä on rajakiistoja, hän jatkaa.

Medvedevin mukaan Venäjä on valmis etsimään "kohtuullisia kompromisseja". Ne ovat kuitenkin mahdollisia vasta, kun Venäjän edut on maksimaalisesti huomioitu.

– Periaatteellisen Venäjä-vastaisuuden pitää päättyä, muuten kaikki loppuu hyvin huonosti ennemmin tai myöhemmin.

Horjuuko Putinin valta-asema? Venäjä-tutkija arvioi 8:56
Horjuuko Putinin valta-asema? Venäjä-tutkija arvioi.

Medvedev uhkailee "apokalyptisella lopulla"

Medvedevin mukaan hänen mainitsemansa kompromissit vaativat myös sen, että "Kiovan natsihallinto" tuhotaan. Venäjä väittää valheellisesti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin hallinnon koostuvan kansallissosialisteista.

– Se (Ukrainan hallinto) pitää laillisesti tuomita sivistyneessä Euroopassa fasistisena. Se pitää heittää pois kuin mädäntynyt pala laardia maailmanhistorian roskakoriin, Medvedev muotoilee.

– Lännen pitää hyväksyä tämä, jos se ei halua epätäydelliselle sivilisaatiollemme apokalyptista loppua, hän jatkaa.

Aleksanteri-instituutin emeritusprofessori Markku Kivinen totesi Huomenta Suomessa olevansa peloissaan Venäjällä jatkuvasti lisääntyvästä ydinasepuheesta.

Kivisen mukaan Venäjällä asiantuntijat pitävät toistuvasti puheenvuoroja, joissa katsotaan, että olisi järkevää näyttää ydinaseita käyttämällä lännelle, että Kreml on tosissaan.

Medvedev katsoo myös, että Venäjän ja lännen välit kaipaavat vuoden 1975 Helsingin päätösasiakirjan kaltaista sopua. Helsinki on kuitenkin Medvedin mukaan sopimaton paikka sovun hieromiselle.

Emeritusprofessori: "Nyt on nähty malli, jolla Putin voidaan ehkä syrjäyttää" 1:36
Emeritusprofessori: "Nyt on nähty malli, jolla Putin voidaan ehkä syrjäyttää".

Lue myös:

    Uusimmat