Evan kysely: 60 prosenttia haluaa Suomen Natoon, ja päätöksen asiasta mieluiten nopeasti

Suomi Natoon vai ei? Debatissa vastakkain Heikki Patomäki ja Juho Romakkaniemi 36:51
Suomi Natoon vai ei? Katso MTV Uutiset Livessä käyty debatti aiheesta yllä olevalta videolta.

Suomalaisista 60 prosenttia kannattaa Suomen liittymistä Natoon, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) Arvo- ja asennetutkimuksesta. Vastustajia oli 19 prosenttia. Jäsenyyttä puoltavien osuus on kasvanut 34 prosenttiyksikköä viime syksyyn verrattuna.

Viime syksyn kyselyssä jäsenyyttä kannatti 26 prosenttia ja vastusti 40.

Nato-jäsenyyden kannatus on nyt noussut korkeammaksi kuin koskaan aiemmin Evan tutkimuksessa. Jäsenyyden kannatusta on mitattu vuodesta 1998.

–  Venäjä on osoittanut, ettei se kunnioita naapurimaidensa koskemattomuutta. Ukrainan sota on konkretisoinut suomalaisille omalla maaperällä käytävän puolustussodan kauheuden ja tehnyt selväksi, etteivät Natoon kuuluvat maat voi tuoda sotavoimiaan liittouman ulkopuolisen maan puolustuksen avuksi, tulkitsee Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.

Vastaajista useimmat haluavat, että ratkaisu asiasta tehtäisiin pian, mieluiten tämän vuoden aikana. 41 prosenttia haluaa päätöksen ennen kesää, 19 prosenttia vuoden loppuun mennessä. Vain kuusi prosenttia jättäisi asian ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen päätettäväksi.

Valtiojohdon näkemykset Suomen Nato-jäsenyydestä eivät enää ole yksiselitteisen ratkaisevia. Valtiojohdon linjaus jäsenyyden puolesta nostaisi kannatuksen 67 prosenttiin, mutta 48 prosenttia pysyy Naton kannalta, riippumatta siitä mitä mieltä presidentti ja pääministeri ovat.

Ruotsin jäsenyyshakemus kasvattaisi sekin Naton kannatusta, nostaen sen 69 prosenttiin. Vain 11 prosenttia jättäisi Suomen Naton ulkopuolelle, jos Ruotsi päättää liittyä.

Venäjää epäillään

Käsitykset Suomen turvallisuudesta ovat muuttuneet selvästi synkemmiksi verrattuna 2000-luvun alkuun.

Vain joka kymmenes arvioi nyt, että Suomella ei ole todellisia sotilaallisia uhkakuvia. Kolme neljästä arvioi nyt, että uhkia on. Vuonna 2007 puolet vastaajista ei nähnyt Suomella olevan todellisia uhkia.

Kaksi kolmesta vastaajasta arvioi, että epävakaan Venäjän naapurina Suomen olisi turvallisempaa olla Naton jäsen kuin sotilaallisesti liittoutumaton.

Jäsenyyden kannatus on suurempaa miesten kuin naisten keskuudessa. Kokoomuksen ja RKP:n kannattajat ovat selvimmin Naton kannalla. Vasemmistoliiton kannattajien joukossa noin kolmannes kannattaa ja yhtä moni vastustaa.

Kyselyyn vastasi liki 2 100 ihmistä maaliskuun alussa. Tulosten virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internetpaneelissa.

Lue myös:

    Uusimmat