Eurovaaliehdokkaat Sarvamaa ja Månsson eri mieltä EU:n huippuviran saajasta

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) saa yhden EU:n viidestä huippuvirasta todennäköisemmin kuin Olli Rehn, arvioi Kataisen puoluetoveri Petri Sarvamaa.  Komissaari Olli Rehnin kanssa samaan Liberaali-ryhmään pyrkivä RKP:n Björn Månsson puolestaan uskoo Rehnin mahdollisuuksiin. Asia nousi esiin MTV Uutisten eurovaalisarjassa Matkalla Brysseliin.

– Se on vain yksinkertaisesti sillä tavalla, että kun näitä harvoja paikkoja jaetaan, niin Kataisen nimi nousee sieltä huomattavasti aikaisemmassa vaiheessa, Sarvamaa toteaa.

Hän perustelee kantaansa sillä, että Kataisen edustama EPP-ryhmä on jatkossakin suurempi Euroopan parlamentissa kuin Rehnin edustama ALDE eli liberaalit.

– EPP tulee mielipidemittausten mukaan olemaan seuraavassa parlamentissa joko suurin tai varmasti vähintään toiseksi suurin ryhmä. Ja Liberaali-ryhmä on noin kolmanneksen kooltaan siitä, mitä EPP on, Sarvamaa toteaa.

Pieni Suomi ei saa montaa huippupaikkaa

EU:n viisi huippuvirkaa jaetaan EU-maiden johtajien huippukokouksessa, mutta myös uuden Euroopan parlamentin kantaa huomioidaan.

– EPP tulee saamaan luultavasti kaksi näistä viidestä huippuvirasta, Sarvamaa arvioi.

– Aivan oikein – kaksi EPP:lle, kaksi demareille eli sosialisteille. Ja yksi todennäköisesti ja toivottavasti ALDE-ryhmälle eli liberaaleille.  Jos se paikka ei ole komission puheenjohtajan – kuten todennäköisesti ei ole; siihen olisi ehdolla Guy Verhofstadt – jolloin siis Olli Rehn olisi ALDE:n ykkösehdokas siihen paikalle, sanoo puolestaan Björn Månsson.

– Jos nyt EPP saa kaksi paikkaa ja Katainen on toinen niistä, niin silloin vain yksinkertaisesti tässä kokonaiskuviossa on niin, että Suomi ei tule saamana kahta ihmistä näihin viiteen huippupaikkaan, Sarvamaa näkee.

– Mutta silloin painaa se, että Rehn on ALDE:n ykkösehdokas - paitsi komission puheenjohtajaksi - ja jos kunnioitetaan ALDE:n kantaa,  niin pitääkin raivata tilaa Rehnille, jolloin Katainen ei mahdu, Månsson jatkaa.

Katainen ja Stubb Brysseliin?

Sarvamaa uskoo, että kokoomuksen olisi mahdollista saada sekä Katainen että ministeri Alexander Stubb (kok.) Brysseliin.

– Ei nyt tietenkään nuolaista ennen kuin tipahtaa. Mutta jos kävisi niin, että Katainen olisi EPP:n ehdokas nimenomaan euro-ryhmän puheenjohtajaksi tai Eurooppa neuvoston presidentin tehtävään, niin silloin Suomelta tulisi vielä lisäksi komissaari, Sarvamaa arvioi.

Tämä olisi Sarvamaan kannalta hyvä tilanne, sillä ellei Alexander Stubb pääse rivikomissaariksi tai jää kotimaan politiikkaan, hänestä tulisi yksi kokoomuksen rivimepeistä. Porukkaan on tungosta.

– Katainen on hoitanut tämän asian jo pitkän aikaa erittäin hyvin myöskin EPP:n suuntaan. Tämä ei tarkoita sitä, että hän olisi ollut koko ajan lähdössä [pääministerin paikalta], mutta hän on hoitanut tämän EPP:n sisällä niin, että hän on erittäin vahva kandidaatti, ja miellyttää selvästi yli puolta kaikista meidän sisar- ja veljespuolueista ympäri Eurooppaa, Sarvamaa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja