Euroopan joulutorien tuntemattomat helmet – täällä on tunnelmaa!

Ensimmäisiä joulumarkkinoita vietettiin Saksassa, Itävallassa ja Alsacessa, mutta nykyään joulumarkkinat ovat lähes koko Euroopan yhteinen jouluperinne. Joulunajan kunniaksi hotellihakusivusto Trivago keräsi listan viidestä Euroopan joulumarkkinoiden helmestä, jotka jäävät usein kuuluisempien kilpailijoidensa varjoon.

Ime itseesi joulun tunnelmaa markkinoiden upeasti koristelluista joulukuusista ja juhlavista jouluvaloista tai lämmittele höyryävän glögilasin äärellä tutustuen paikallisiin jouluherkkuihin ja -perinteisiin.


Leuvense Kertsmarkt (Leuven, Belgia)


Pääkaupunki Brysselin Plaisirs d’hiver -markkinat ovat Belgian joulun tunnetuimmat, mutta maan tunnelmallisimmat joulumarkkinat löytyvät Leuvenen kaupungista. Leuvenen joulumarkkinoilla on 140 kojua, jotka on ripoteltu ympäri Herber Hooverin ja Monseigneur Ladeuzen aukioita Leuvenen vanhassakaupungissa. Markkinat on koristeltu runsain jouluvaloin ja aukioilla on esillä esimerkiksi aidonkokoinen seimi, musiikkiesityksiä ja erilaisia huvipuistolaitteita. Markkinoilta löytyy jopa metsä, jonka uumenissa lapset ja lapsenmieliset voivat vierailla joulupukin luona.

Kojuissa myydään kaikkea perinteisistä joulukoristeista kynttilöihin, öljylamppihin, kukkakoristeihin ja kirjoihin. Jos kylmä pääsee yllättämään kojuilla kierrellessä, lämmitellä voi läheisessä Stella Artois -panimossa, jossa järjestetään erityisiä joulukierroksia markkinoiden aikaan.


Auki: 12.-22.12.2013


Christkindlmarkt auf dem Salzburger Dom- und Residenzplatz (Salzburg, Itävalta)


Itävallan tunnetuimmat joulumarkkinat eli Wiener Christkindlmarkt ovat maailmankuulut, joten ei ihmekään, että Salzburgin joulumarkkinat jäävät hieman vähemmälle huomiolle. Salzburgin joulumarkkinat sijaitsevat kaupungin keskusaukiolla, Hohensalzburgin linnoituksen juurella, kuvankauniin Salzburgin katedraalin edessä.

Markkinoiden keskellä seisoo 28-metrinen joulukuusi, joka on uskomaton näky varsinkin öiseen aikaan valaistessaan koko aukion. Täältä voi ostaa kaikenlaisia joulutavaroita taide-esineistä puukoristeisiin, perinteisiin käsitöihin ja leivonnaisiin. Glögi ja joulubooli ovat suosittuja juomia ja niiden kanssa voi nauttia vaikkapa Salzburgin kaupungille ominaisia leivonnaisia tai paahdettuja kastanjoita. Joulumarkkinoiden viihdykkeestä vastaavat Salzburgin kuorot sekä koululaisryhmien esitykset.


Auki: 21.11.-26.12.2013


Jul i Nöjesparken Liseberg (Göteborg, Ruotsi)


Tukholman Skansenin joulumarkkinat ovat Ruotsin kuuluisimmat, mutta naapurimaamme suurimmat joulumarkkinat löytyvät Göteborgista, Lisebergin huvipuistosta, joka muuttuu joulunaikaan talven ihmemaaksi. Markkinoita valaisee yli viisi miljoonaa jouluvaloa ja huvipuisto on jaettu erilaisiin teema-alueisiin, kuten keskiaikaiseen leiriin sekä Lapin jouluun, johon kuuluvat totta kai joulupukki, porot ja revontulet.

80 joulukojun lisäksi markkinoilla on “Designtornet”, joka nimensä mukaisesti pursuaa taidetta ja käsitöitä eli toisinsanoen loistavia joululahjaideoita. Ruotsalaisittain markkinoilla voi nauttia esimerkiksi Polkka-karkkeja, savustettua kalaa, leivonnaisia tai jos suurempi nälkä yllättää, nauttia huvipuiston joulubuffetista.


Auki: 15.11.-29.12.2013


Historischer Weihnachtsmarkt auf dem Rathausmarkt (Hampuri, Saksa)


Saksa on joulumarkkinoiden luvattu maa, jossa lähes jokaisella kaupungilla on omansa. Suurimman huomion keräävät yleensä maan vanhimmat joulumarkkinat, Nürnbergin Christkindlesmarkt. Hampurin suurimmat ja suosituimmat joulumarkkinat sijaitsevat kaupungintalon edustan aukiolla, ja ylpeilevät sloganillaan ”kaupankäynnin sijasta taidetta”. Nämä joulumarkkinat järjestää Roncallin sirkus, ja markkinoilla esimerkiksi glögiä tarjoilevatkin pellet sekä muut sirkustaiteilijat.

Markkinoilla on myynnissä monenmoista purtavaa ja esinettä kaikkialta Saksasta kuten kuuluisia Nürnbergin pipareita ja Lausitzin alueen taiteilijoiden keramiikkaa. Joka lauantai ennen joulua markkinat valtaa jouluparaati, joka houkuttelee niin kaupunkilaisia kuin ulkopaikkakuntalaisia koristelluilla paraatiautoillaan ja musiikillaan.

Auki: 25.11.-23.12.2013Les marchés de Noël de Strasbourg (Strasbourg, Ranska)


Lillen joulunajan markkinat ovat Ranskan tunnetuimmat, mutta vanhimmat markkinat löytyvät Starsbourgin kaupungista. Les marchés de Noël de Strasbourg, kuten markkinoiden nimi kuuluu, on järjestetty vuodesta 1570 lähtien. Markkinat ulottuvat ympäri kaupunkia useille kaduille ja toreille, erityisesti kuuluisan Broglieplatzin ja Münsterplatzin alueelle.

Täällä on myynnissä paljon erilaisia taide-esineitä ja käsitöitä, joulukoristeita, ”Bredele” eli perinteisiä Alsacelaisia joulukeksejä, sekä kuuluisia jouluherkkuja, kuten jouluhalkoja. Markkinoiden keskipiste on 31-metrinen jouluvaloin koristeltu kuusi keskellä Kleberin aukiota.


Aukioloajat: 29.11.-31.12.2013

Lähde Trivago.fi

Lue myös:

    Uusimmat