EU:n oikeusvaltiokiista on ratkaistu – monivuotinen budjetti ja elpymispaketti pääsevät etenemään

EU-johtajien on tarkoitus päästä sopuun oikeusvaltio-kysymyksestä – kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, ollaanko asiassa päästy yhteisymmärrykseen 1:51
MTV Uutisten Euroopan kirjeenvaihtaja raportoi EU:n oikeusvaltiokiistasta paikan päältä Brysselistä.

EU-maiden johtajien huippukokouksessa on saavutettu ratkaisu unionia hiertäneeseen oikeusvaltiokiistaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoo Twitterissä, että EU:n monivuotisesta budjetista ja 750 miljardin euron elpymispaketista saavutettiin sopu huippukokouksessa.

Aiemmin Puola ja Unkari estivät rahapaketin etenemisen, koska ne vastustivat oikeusvaltiomekanismia. Ratkaisuksi tilanteeseen johtajat hyväksyivät päätelmät, jotka selvensivät, miten kiistan kohteena ollutta oikeusvaltiomekanismia käytetään.

Marin ei usko viivästykseen

Paikan päällä  Brysselissä on tänään myös MTV Uutisten Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola

Unkari ja Puola ovat halunneet, että EU-tuomioistuin tekisi vielä arvion oikeusvaltiomekanismista. Päätöstä voidaan Piuholan mukaan siis periaatteessa vielä lykätä pari vuotta eteenpäin. 

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) oli Piuholan mukaan kuitenkin sanonut suomalaisille toimittajille kokoukseen tullessaan, että hän ei usko kahden vuoden lykkäykseen, vaan vain muutaman kuukauden käsittelyyn EU:n tuomioistuimessa.

Huippukokouksen oli alun perin tarkoitus olla ilmastokokous, mutta toisin kävi. Piuholan mukaan ilmastoasioista kuitenkin keskusteltiin myös. 

Lue myös:

    Uusimmat