Aukeaako EU:n budjettiumpisolmu vihdoin? Puola ja Unkari hyväksymässä ratkaisun, jolla kiista selvitettäisiin

Maailmanselittäjät: Brexit-neuvottelut loppusuoralla - mikä hiertää? 9:10
Mikä loppusuoralla olevissa brexit-neuvotteluissa hiertää? Asiaa ruodittiin Uutisaamun Maailmanselittäjät-osiossa eilen.

Euroopan unionin monivuotista budjettia ja 750 miljardin euron elpymispakettia pidättelevä oikeusvaltiokiista saattaa olla ratkeamassa.

STT:n tietojen mukaan Unkari ja Puola ovat hyväksymässä ratkaisun, jolla kiista pystyttäisiin selvittämään.

Ratkaisun lopullinen hyväksyntä ja muoto selvinnevät myöhemmin tänään, kun asiasta keskustellaan kaikkien jäsenmaiden kesken.

Unkari ja Puola vastustivat EU:n rahankäytön sitomista oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen, minkä vuoksi ne estivät viime kuussa EU:n rahakokonaisuuden etenemisen.

Sovittua asetustekstiä ei avata

STT:n tietojen mukaan Unkarille ja Puolalle kelvannut ratkaisu tarkoittaa todennäköisesti sitä, että jäsenmaat sopivat erillisistä muotoiluista, joiden avulla vahvistetaan yhteistä tulkintaa siitä, miten prosessi etenee, kun oikeusvaltiomekanismia käytetään tulevaisuudessa.

Virkamieslähteen mukaan näin pyritään hälventämään Unkarin ja Puolan huolia siitä, että mekanismilla voisi tehdä kiusaa tiettyjä jäsenmaita vastaan.

Iltapäivällä ei ollut vielä täysin selvää, kirjattaisiinko yhteiset muotoilut osaksi huomenna alkavan EU-huippukokouksen päätelmiä vai tekisivätkö jäsenmaat asiasta erillisen julkilausuman.

Kuitenkaan valmiiksi neuvoteltua asetustekstiä oikeusvaltiomekanismista ei avata uudelleen. Tämä on ollut tärkeää Suomelle, joka on ajanut vahvaa oikeusvaltiomekanismia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Puolan varapääministeri Jaroslaw Gowin sanoi jo aiemmin tänään, että esillä oleva ratkaisuehdotus tekee Unkarin ja Puolan aiemman vastustuksen tyhjäksi.

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orban kuvaili eilen, että sovun syntymiseen on hyvä mahdollisuus huomenna alkavassa huippukokouksessa.

Lue myös:

    Uusimmat