EU kannustaa lämpöpumppujen käyttöä

EU:n SAVE-tutkimuksessa on asetettu merkittävät tavoitteet lämpöpumppujen laajemmalle käytölle - vuonna 2010 neljä prosenttia EU:n 150 miljoonasta asunnosta pitäisi lämmetä lämpöpumpulla ja vuonna 2020 vastaavan luvun tulisi olla yli 10 prosenttia. Se merkitsisi yli miljoonaa uutta lämpöpumppua vuodessa koko EU:ssa.

Jos lämpöpumpputekniikka yleistyy EU:n kaavailemalla tavalla, se merkitsee 40 terawattitunnin sähkönsäästöä vuonna 2010 ja 100 TWh:n säästöä vuonna 2020. Koko Suomen sähköenergian hankinta oli vuonna 1998 alle 80 TWh.

Eräänä SAVE-projektin käytännön toimenpiteistä oli Euroopan Lämpöpumppuyhdistyksen EHPA:n muodostaminen. 13 Euroopan maan edustajat perustivat helmikuussa Brysselissä Euroopan Lämpöpumppuyhdistyksen, European Heat Pump Association EEIG, EHPA. Lisäksi 7 maata oli ilmoittanut liittyvänsä myöhemmin yhdistykseen. Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU on uuden yhdistyksen perustajajäsen.

EHPA tulee raivaamaan esteitä lämpöpumppujen käytöltä mm. lisäämällä ja tuottamalla lämpöpumpputietoa niin kuluttajille kuin päättäjille, koordinoimalla lämpöpumppujen luokittelu-, koulutus- ja sertifiointiprojekteja ja osallistumalla tutkimushankkeisiin.

EHPA:n perustamiskokouksen henki oli, että ratkaisu öljyn kallistumiseen, energiavarantojen pienenemiseen, päästöjen vähentämiseen asumisviihtyvyydestä tinkimättä ja kohtuullisin investoinnein on yhä useammin lämpöpumppu. Lämpöpumppujen tuottamasta lämmitysenergiasta on reilut kaksi kolmasosaa vajaan vuoden syklillä uusiutuvaa aurinkoenergiaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja