Etsi spermanluovuttaja netistä – pian tämäkin on mahdollista!

Tulevaisuudessa englantilaiset äidit voivat valita lapsensa isän kotikoneelta käsin spermanluovuttajista, joiden fyysisten ominaisuuksien lisäksi tiedossa on myös luonne, harrastukset ja kiinnostuksenkohteet.

Spermanluovuttajaa valikoivat naiset tekevät tekevät päätöksensä tiedossa olevien – rajallisten – fyysisten ominaisuuksien, kuten pituuden ja hiusten värin perusteella. Tulevaisuudessa lapsensa isän voi valita laajemmin perustein, ja vieläpä kotikoneella istuessaan.

Lontoon spermapankki kokoaa katalogia lisääntymiskyvyttömille pariskunnille, sinkuille ja homoseksuaaleille naisille. Katalogi sisältää spermanluovuttajan kirjoittamat aatteet siitä, miksi hän on päätynyt luovuttamaan siemennestettään, ja henkilökunnan arvion luovuttajasta.

Näin luovuttajia on muun muassa kuvattu:

"Puhuu pehmeästi, harrastaa itsetutkiskelua ja ajattelee henkevästi. On huoliteltu, tyyliltään rento."

"Erittäin yksilökeskeinen, kummallinen ja taiteellinen. On ulkonäöltään kuin rokkitähti. Tyyli ei kuitenkaan näy elämäntyylissä tai itseluottamuksessa. Hän on ujo, mutta puhuu johdateltaessa intohimoisesti itselleen tärkeistä aiheista, kuten taiteesta, musiikista ja valokuvauksesta."

Spermapankin edustaja selittää, että naisten ei tarvitse tulevaisuudessa mennä klinikalle valitakseen luovuttajansa.

– He voivat selata kuvastoa kotoa ja tehdä valintansa netitse, lääkäri Kamal Ahuja kertoo.

Määrä nousussa

Briteissä spermanluovuttajien määrä on nousussa. Vuonna 2008 luovuttajia oli 396, kun vuonna 2005 heitä oli vain 251.

Kuusi vuotta sitten voimaan tulleen lain, joka oikeuttaa keinohedelmöityksessä syntyneen lapseen jäljittää biologisen isänsä 18 vuotta täytettyään, on pelätty vähentävän luovuttajien määrää. Miesten on kuitenkin todettu luovuttavan epäitsekkäistä syistä ja he tuntevat sympatiaa lapsia kohtaan, jotka haluavat tuntea oman alkuperänsä.

Iso-Britanniassa hedelmöityksiä ja alkion kehitystä valvova viranomainen HFEA (The Human Fertilisation and Embryology Authority) pohtii juuri nyt voidaanko luovuttajille maksaa enää heidän palveluksistaan. Tällä hetkellä spermanluovutuksesta maksetaan palkkio, joka on enintään 250 puntaa.

Tulevaisuudessa seula luovutuksen suhteen tulee myös olemaan tarkempi, jotta luovuttajat eivät pääsisi levittämään geneettisiä sairauksia. Tämä päätös juontaa juurensa tapaukseen, jossa spermanluovuttaja välitti potentiaalisesti kuolettavan sydäntaudin yhdeksälle keinohedelmöitetylle lapselle. Yksi lapsista menehtyi vain 2-vuotiaana.


Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock (Kuvien henkilöt eivät liity juttuun.)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja