Avi ei taivu ministeriön paimenkirjeen edessä: Sanoo, että yrittäjien tilat voi avata maanantaista lähtien 10 hengelle

Näin uudet rajoitukset tulevat näkymään ruokakaupoissa 1:44
Katso myös: Näin uudet rajoitukset tulevat näkymään ruokakaupoissa.

"Päätöstä pitää noudattaa valituksesta huolimatta, valittaa siitä sitten kuka tahansa."

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ainakaan toistaiseksi peräänny päätöksestä, joka koskee esimerkiksi yksityisten kuntosalien ja muiden tilojen tilojen sulkemista pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla.

Aluehallintoviraston mukaan annettua päätöstä on noudatettava ainakin toistaiseksi, vaikka päätökseen tehtäisiinkin myöhemmin muutoksia sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vaatimalla tavalla.

Asiasta kertoo STT:lle avin vastuualueenjohtajaa sijaistanut alkoholiyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen.

– Päätös on sen mukainen mitä siinä on. Tilat voi avata päätöksessä mainitulla tavalla siten, että 10 henkeä kerrallaan vain voi olla tilassa. Päätöstä pitää noudattaa niin kauan, kunnes se muuksi muutetaan, tai jos se sellaisenaan pysyy, sen kahden viikon ajan. Kyllä tällä nyt mennään toistaiseksi ennen kuin julkaistaan uusi päätös, Lehikoinen sanoo.

Lehikoisen mukaan missään tapauksessa rajoitusalueilla ei voi syntyä tilannetta, jossa avin määräystä noudattava yrittäjä rikkoisi tietämättään lakia avatessaan tilansa enimmillään 10 ihmiselle kerrallaan.

– Ei voi tulla sellaista tilannetta. Toimivaltainen viranomainen on avi. Päätös on julkistettu ja sitä pitää noudattaa valituksesta huolimatta, valittaa siitä sitten kuka tahansa. Ei tässä yrittäjällä tai viranomaisilla ole muuta vaihtoehtoa kuin noudattaa tätä päätöstä.

Laintulkinnasta lihava riita ministeriön ja viraston välille

STM:n ja avin välinen riita laintulkinnasta on herättänyt hämmennystä. Ministeriö on vaatinut tilojen täyssulkua, mutta avin tartuntatautilain tulkinnan mukaan enimmillään 10 ihmistä kerrallaan sisältävät tilat saavat olla auki myös maanantaista eteenpäin.

Hallituksen hyväksytyssä esityksessä tartuntatautilain väliaikaisesta muutoksesta sanotaan, että "58 g §:n mukaisesti tilat voitaisiin sulkea sisätiloissa vain yli 10 hengen ja ulkotiloissa vain yli 50 hengen osallistujamäärältä".

Ministeriön tulkinta laista näyttää olevan se, että tällä tarkoitettaisiin kaikkia tiloja, joissa on tavanomaisesti yli 10 henkeä. Avi tulkitsee lakia siten, että tilat voivat jatkaa avoimena, jos toimintaa rajoitetaan enimmillään 10 henkeen.

Lehikoinen ei sulje pois sitä mahdollisuutta, etteikö avi tekisi vielä muutoksia määräykseensä ministeriön vaatimalla tavalla. Ministeriön ja viraston väliseen riitaan on löydyttävä jokin ratkaisu, hän katsoo.

– Kyllä tätä varmastikin harkitaan. Varmaan maanantaina tiedetään enemmän. Kyllä näkisin, että asia täytyy aika pian suuntaan tai toiseen ratkaista.

Ministeriö jätti sähköpostiin vastaamatta

STM ilmoitti Twitterissä perjantaina illansuussa, että uuden tartuntatautilain pykälän 58 g mukaisesti ryhmäharrastustoimintaan tarkoitetut tilat voidaan sulkea kokonaan kahdeksi viikoksi kerrallaan, ja että aluehallintovirastoa on ohjeistettu asiassa.

Avi sen sijaan kirjoitti Twitterissä perjantai-iltana, että päätös tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla perustuu lakiin ja noudattaa hybridistrategian toimintasuunnitelmaa.

Lehikoinen kertoo lähettäneensä ennen päätöstä STM:lle sähköpostitse kyselyn lain tulkinnasta, mutta tähän viestiin ministeriö jätti vastaamatta, eikä asiaa lähdetty selvittelemään puhelimitse.

– Vakava kiire siellä oli niin kuin meilläkin päätöksen kanssa, se sähköposti on jäänyt vastaamatta tai huomaamatta.

Päätöksen kiireellisyyden vuoksi avi ei jäänyt odottelemaan tarkempaa ohjeistusta ministeriöltä.

–  Haluttiin saada (päätös) perjantaina ulos, ja se tulee maanantaina voimaan. Jokainen päivä tartuntatilanne pahenee, niin en jäänyt sitä vastausta sen enempää odottelemaan. Ei tämä ollut pelkästään oma päätökseni, vaan meillä oli muitakin lakimiehiä eri aluehallintovirastoista ja keskusteltiin siitä, miten tämä menee, Lehikoinen sanoo.

Aluevalinnat herättivät kritiikkiä

10 hengen rajan ohella STM on arvostellut avia siitä, että rajoitukset koskevat vain osaa sen alueesta. Avin määräys koskee Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten lisäksi Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa.

Toisaalta esimerkiksi Hanko ja Länsi-Uusimaa jätettiin rajoitusten ulkopuolelle Lehikoisen mukaan siksi, etteivät niiden tartuntamäärät edellytä pakkokeinoja.

Avi kertoo määräyksen aluerajoitusten noudattavan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sille antamia suosituksia.

– Aluevalinnat tehtiin niin, että rajoitustoimien täytyy olla välttämättömiä. Keskustelimme Husin kanssa, että missä kunnissa se on välttämätön, ja saatiin Husilta sellainen lausunto, mikä päätöksessä lukee. Ajateltiin, ettei me voida tämän laajempaa päätöstä tehdä, Lehikoinen kertoo.

Lehikoinen muistuttaa, että kunnilla on myös halutessaan mahdollisuus ottaa jyrkempiä keinoja käyttöön, vaikka avi ei sellaisia määräisikään.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 27.2.2021 klo 14.30.

Lue myös:

    Uusimmat