Esteettömyysasiamies: Invapaikkoja käytetään väärin

Invapaikkojen väärinkäyttö on esteettömyysasiamiehen mielestä ikuisuusongelma.

– Invaparkkipaikkoja käytetään väärin. Se on ikuisuusongelma, johon on Invalidiliitossakin kiinnitetty huomiota ja pyritty vaikuttamaan. Olemme esimerkiksi esittäneet, että invapaikalle pysäköivälle asiattomalle henkilölle määrättäisiin nykyistä korkeampi sakkomaksu, Invalidiliiton esteettömyysasiamies Harri Leivo sanoo.

Nyt väärinpysäköintejä tapahtuu jatkuvasti.

– Ovea lähinnä olevat paikat houkuttavat monia. Ihmiset eivät ymmärrä, että heidän itsekkyytensä takia paikkoja oikeasti tarvitsevien, mutta tavalliselle autopaikalle pysäköimään joutuvien on hankala tulla ulos autosta. Kaupan sisäänkäynti saattaa myös jäädä muualle parkkeeratessa heidän kuntonsa ja toimintakykynsä kannalta liian kauas.

Vammaispysäköintiluvan myöntää poliisi esimerkiksi invaliditeettiprosentin tai näön tarkkuuden perusteella.

– Luvan saadakseen vamman pitää kuulua tapaturmavakuutuslaissa määriteltävään haittaluokkaan 11, joka on haittaluokista toisiksi ylin ja merkitsee vaikeaa toiminnanvajavuutta. Tällöin henkilö esimerkiksi kykenee vain hyvin kevyeen tai rajoitettuun toimintaan, voi liikkua vain lyhyitä matkoja kerrallaan apuneuvon turvin tai saa hoidosta huolimatta toistuvasti sairauskohtauksia, joiden aikana on toimintakyvytön.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja