Esteetön koti helpottaa kaikkien elämää

Esteetön koti ei ole suunnattu ainoastaan pyörätuolilla liikkuville. Pasi Holmström Kynnys Ry:stä painottaa, että esteettömyydestä hyötyvät kaiken ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat ihmiset.

– Esteettömässä kodissa pystyy kulkemaan paitsi pyörätuolilla, myös rollaattorilla, vaunujen kanssa tai vaikkapa kepeillä, jos sattuu telomaan jalkansa, Pasi Holmström sanoo.

Holmström toimii Asuntomessuilla Tampereella kohteen 35, Talo PikkuPuun, esittelijänä. PikkuPuu on viisihenkisen perheen koti, joka on rakennettu esteettömäksi perheen tarpeet huomioon ottaen. Esteettömissä kodeissa on kiinnitetty erityisesti huomiota tilavuuteen sekä mataliin kynnyksiin, jolloin liikkuminen helpottuu.

– Esimerkiksi WC:ssä on paljon tilaa, ja siellä pärjää tarvittaessa myös avustajan kanssa, Holmström kertoo.

Vuoreksen ryhmäkodissa kohteessa 39 esteettömyys on pääroolissa. Vuoreksen ryhmäkoti on yksikerroksinen kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö, joka on suunniteltu erityistarpeet huomioiden. Ryhmäkodissa on liikkumista helpottavia kaiteita, normaalia korkeammat sängyt ja tuolit sekä alennetut keittiötasot, joiden alle saa pyörätuolin, jolloin toimiminen lähellä tasoa helpottuu. WC:ssä on nousevat ja laskevat tasot sekä muun muassa liiketunnistimella toimiva valo.

– Tässä ryhmäkodissa on seitsemäntoista yksiötä, jotka ovat vuokralla. Viisitoista yksiötä on tarkoitettu pysyvään asumiseen ja kaksi tilapäiseen käyttöön. Palvelukoti on suunnattu täysi-ikäisille ja siitä on pyritty tekemään hyvin kodinomainen, jossa asukkailla on sosiaalinen kontakti toisiinsa, kertoo Vuoreksen ryhmäkodin esittelijänä toimiva Kalle Kaltio.

Perusasiat esteettömän kodin suunnitteluun

Esteetön asunto on toimiva kokonaisuus, jossa on huomioitu toimivan pohjaratkaisun lisäksi muun muassa pihan kulkuväylien helppous ja pintamateriaalit, pihan valaistus sekä huonokuuloista helpottavat ratkaisut, kuten jälkikaiun esto.

Kodin ääniympäristö on tärkeä osa asuntoa ja jälkikaikua saa pehmennettyä esimerkiksi kodin tekstiilien avulla.

Samalla tekstiilit vaimentavat kuulemista hankaloittavia hälyääniä. Kuulemisen apuvälineet sekä mahdollinen äänentoisto on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi induktiosilmukka voidaan piilottaa rakenteisiin jo asuntoa rakennettaessa.

Lähde: Asuntomessut

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja