Esperi Caren johto puhuu vihdoin: Uusi johtaja lupaa palkata lisää henkilökuntaa ja kommentoi lähtöpassit saaneen lähihoitajan tapausta: "Käytös koettu uhkaavaksi"

Esperi Caren uusi virkaa tekevä toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi MTV Uutisten haastattelussa 1:40
Esperi Caren uusi virkaa tekevä toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi MTV Uutisten haastattelussa.

Esperi Caren uusi virkaa tekevä toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi kertoo MTV Uutisille, että Esperi Care käy nyt läpi kaikkien yksiköidensä henkilöstötilanteen ja palkkaa tarvittaessa uutta henkilökuntaan.

Pirttijärven mukaan Esperi Care on jo aloittanut toimenpiteet sen yksiköissä ilmenneiden ongelmien korjaamiseksi ja luottamuksen palauttamiseksi.

– Tulemme palkkaamaan lisää henkilöstöä ja myös vakinaistamaan ja kokoaikaistamaan tuntityöntekijöitä, Pirttijärvi sanoo.

Pirttijärven mukaan myös esimiesten työpanos merkitään jatkossa yli puoleksi hallinnon puolelle.

– Tässä on ollut epäselvyyksiä ja se on vaikuttanut käsillä olevaan henkilöstön määrään yksikössä, Pirttijärvi toteaa.

Esperi Care ja Valvira ovat olleet eri linjoilla hoivakotien hallintotyöstä jo kaksi vuotta. Erimielisyydessä on kyse siitä, kuka hallintotyötä hoitaa ja miten se vaikuttaa hoivakodin käytettävissä olevaan työvoimaan eli hoitajamitoitukseen.

Pirttijärvi ei osaa vielä arvioida, miten toimenpiteet vaikuttavat kokonaisuudessaan Esperi Caren henkilöstömäärään.

Pirttijärven mukaan henkilöstön määrän kartoitus on osa Esperi Caren vasta valmistunutta henkilöstöstrategiaa, jota yhtiö alkaa nyt toteuttaa.

– Olemme kuulleet henkilöstön huolen ja otamme tilanteen todella vakavasti, Pirttijärvi toteaa.

– Monia asioita on tehty virheellisesti, ja nyt on aika katsoa eteenpäin.

"Fokus liikaa kasvun ja kannattavuuden parantamisessa"

Pirttijärvi kuvailee MTV Uutisille Esperi Caren tilannetta erittäin haasteeliseksi.

– Tilanne on selkeästi se, että meillä ei ole kuunneltu henkilöstöä riittävästi. Meillä on ollut fokus ihan liikaa kasvun ja kannattavuuden parantamisessa, kun verrataan laatuun ja henkilöstöön. Tähän tulee nyt muutos, Pirttijärvi kertoo.

Pirttijärvi kertoo haluavansa nyt varmistaa, että Esperi Caren asiakkaat saavat hyvää hoitoa, henkilöstöllä on työrauha ja laadunvalvonta toimii.

– Pidemmällä tähtäimellä tärkeää on palauttaa kaikkien sidosryhmien luottamus. Tokihan me ymmärretään, että se ei ihan hetkessä tapahdu, Pirttijärvi sanoo.

Taustaa henkilöstöjohtamisessa

Pirttijärvi tulee tehtävään Esperi-konserniin kuuluvasta Saga Caren liiketoimintajohtajan tehtävästä. Aiemmin hän on työskennellyt Evidensia Eläinlääkäripalveluiden toimitusjohtajana ja Stockmann-konsernin henkilöstöjohtajana.

Pirttijärvi kuvailee itseään kokeneeksi liiketoiminta- ja henkilöstöjohtajaksi.

– Olen eteenpäin katsova ja asiapohjainen. Tästä mennään nyt eteenpäin, Pirttijärvi sanoo.

"Työntekijän käytös uhkaavaa"

Vanhustenhoitokohun keskelle joutunut Esperi Care nousi tänään jälleen otsikoihin. Esperi Caren hoivakodissa Helsingissä työskentelevä lähihoitaja sai lähtöpassit eilen työpaikaltaan ilmaistuaan esimiehelleen huolensa siitä, että yövuoroon oli tulossa kouluttamaton, eläkkeellä oleva henkilö, jolla ei ollut lääkehoitolupia.

Pirttijärvi vahvistaa, että yksi työntekijä on poistettu Esperin Helsingin toimipisteestä. Pirttijärven mukaan työntekijän käytös on koettu uhkaavaksi ja epäasialliseksi eikä poistamisessa ollut kyse epäkohdasta ilmoittamisesta.

– Työntekijän työsuhdetta ei ole päätetty, mutta en voi kommentoida yksittäistä asiaa tämän enempää, hän toteaa.

Pirttijärvi ei osaa sanoa, onko vastaavia tapauksia ollut enemmän. Pirttijärven mukaan osana uutta henkilöstöstrategiaa Esperissä lähdetään myös rakentamaan kulttuuria, jossa käydään avointa keskustelua henkilökunnan kanssa.

Pirttijärvi ei halua kommentoida tapausta sen osalta, oliko kouluttamaton henkilö ainoa yövuoron työntekijä kyseisessä yksikössä.

– Jos on meillä on epäselviä tilanteita, kaikkia näitä tullaan selvittämään ja epäkohtiin tullaan puuttumaan tästä eteenpäin, Pirttijärvi kommentoi yleisellä tasolla.

Hoivakoti suljettiin viime viikolla

Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi viime viikolla Esperi Care -ketjun Ulrika-hoivakodin toiminnan keskeytettäväksi Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla. Hoivakoti on siirtynyt kaupungin vastuulle. Taustalla ovat hoivakodissa ilmenneet useat vaaratilanteet. Valvira totesi, että asiakasturvallisuus olisi vaarantunut vakavasti, jos toimintaa olisi jatkettu.

Valviran mukaan yhden ihmisen epäillään kuolleen viime syksynä Ulrika-hoivakodissa hoitovirheen takia.

Valvira selvittää Esperi-ketjun toimintaa kymmenillä muillakin paikkakunnilla.

Esperi Caren pitkäaikainen toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni irtisanoutui tehtävästään tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat