Esperi Caren hoivakodin yövuoroon oli tulossa kouluttamaton eläkeläinen – lähihoitaja huomautti asiasta ja sai lähtöpassit – ammattiliitto SuPer: Pöyristyttävää

Kuka valvoo hoitolaitoksia? 9:14
Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni irtisanoutui eilen. Uusi vt. toimitusjohtaja on Heini Pirttijärvi, joka toimi viime vuoden toukokuusta alkaen Saga Caren liiketoimintajohtajana. Saga Care on Esperi Caren tytäryhtiö.

Esperi Caren hoivakodissa työskennellyt lähihoitaja sai eilen lähtöpassit työpaikaltaan ilmaistuaan huolensa Helsingissä sijaitsevasta hoivakoti Tilkantaian tilanteesta. Lähihoitajien ammattiliitto SuPer tekee Valviralle ilmoituksen hoivakodin räikeistä epäkohdista. 

Lähihoitaja oli lähestynyt aluepäällikköä sähköpostilla nähtyään hoivakoti Tilkantaian työvuorolistan. Hän oli kertonut huolensa siitä, että yövuoroon oli tulossa kouluttamaton, eläkkeellä oleva henkilö, jolla ei ollut lääkehoitolupia. 

Super-lehti kertoo, että lähihoitaja työskenteli itse Esperi Caren Sara-kodissa, joka sijaitsee samassa rakennuksessa hoivakoti Tilkantaian kanssa. Tilkantaialla ja Sara-kodilla on sama esimies.  Tilkantaika on erittäin haastavasti käyttäytyvien ikäihmisten yksikkö. Lähihoitaja haluaa SuPer-lehden mukaan pysyä nimettömänä turvatakseen työmahdollisuutensa alalla jatkossa.

– Olen myös joskus itse käynyt tekemässä Tilkantaiassa työvuoron. Tiedän, että siellä työskentelee jatkuvasti kouluttamatonta henkilökuntaa, lähihoitaja toteaa.

Esperi Caressa Tilkassa työskennellyt lähihoitaja otti eilen yhteyttä SuPeriin. Hänet oli hetkeä aiemmin saatettu ulos työpaikalta. SuPerin mukaan mukana saattamassa oli ollut kaksi hallinnon työntekijää sekä esimies ja aluepäällikkö.

SuPer-lehden haastatteleman lähihoitajan mukaan Tilkantaian yksikkö on ollut ongelmissa siitä saakka, kun se muutama vuosi sitten avattiin. Lähihoitajan mukaan Tilkantaiassa lääkkeitä ovat jakaneet myös sellaiset henkilöt, joilla ei ole siihen lupia.

Työnantaja toiminut epäasiallisesti

SuPerin sopimusasiantuntija Marketta Vuorinen on tehnyt Tilkantaian ongelmista ilmoituksen Valviralle. Hän pitää pöyristyttävänä sitä, miten Esperi Care toimi lähihoitajaa kohtaan.

– Työnantaja on toiminut hyvin epäasiallisesti. Lähihoitaja täytti ilmoitusvelvollisuutensa ilmoittaessaan työnantajalle havaitsemastaan epäkohdasta. Vaikka lähihoitaja vapautettiin työvelvoitteesta irtisanomisaikana, työnantaja ei toimi vastoin lakia, kun maksaa palkan irtisanomisajalta, Vuorinen toteaa.

Vuorisen mukaan työnantaja ei saa uhkailla ilmoitusvelvollisuutensa täyttävää työntekijää irtisanomisella saati irtisanoa työntekijää.

– Hoitajat soittavat SuPeriin paljon juuri siitä syystä, että he pelkäävät irtisanomista. Työnantajat ovat myös saattaneet kirjata työsopimuksiin vaitiololupauksia.

Vuorisen mukaan nämä ehdot ovat kuitenkin lain silmissä kohtuuttomia. Laki antaa hoitajille Vuorisen mukaan riittävän turvan.

Lue myös:

    Uusimmat