Mainos

Espanjan iskuista epäiltyjen jäljiltä löytynyt viitteitä "saatanan äiti" -räjähteestä

Terroristien suosiman TATP-räjähteen raaka-aineita on löytynyt talosta, jota Espanjan iskuista epäillyn terroristisolun uskotaan käyttäneen pommitehtaana. Asiasta kertoi tänään poliisi.

Vaarallista ja epävakaata TATP-räjähdettä kutsutaan myös "saatanan äidiksi". Sitä ovat käyttäneet Isisin jihadistit Pariisin ja Brysselin terrori-iskuissa sekä taisteluissa Syyriassa ja Irakissa. Isis ilmoitti olevansa myös Espanjan iskujen takana.

TATP on kotitekoinen räjähde, jonka valmistuksessa käytetään muun muassa asetonia, hapetettua vettä ja muita helposti saatavia raaka-aineita. Niiden seos muodostaa valkoisen kiteisen jauheen, joka räjähtää helposti ja muodostaa valtavan kaasuräjähdyksen.

Syyriassa ja Irakissa jihadistit ovat perustaneet kokonaisia laboratorioita valmistamaan TATP:tä.

Räjähdys saattoi estää vielä suuremman iskun

Poliisi löysi pommin rakennusaineita Alcanarin kaupungissa sijaitsevasta talosta, jossa sattui räjähdys päivää ennen Barcelonan ja Cambrilsin autoiskuja. Poliisi epäilee, että räjähdys sotki terroristien suunnitelman vielä suuremmasta iskusta.

Räjähdyksessä romahti kokonainen talo, jonka poliisi uskoo olleen terroristisolun päämaja. Raunioista on löytynyt kaksi ruumista. Alcanar sijaitsee 200 kilometriä Barcelonan eteläpuolella.

- He valmistelivat yhtä tai useampaa iskua Barcelonassa ja räjähdys Alcanarissa esti tämän, sillä heillä ei enää ollut materiaalia, jota olisi tarvittu vielä laajamittaisempien hyökkäysten toteuttamiseen, Josep Lluis Trapero Katalonian poliisista sanoi.

Menetettyään räjähdemateriaaleja terroristit joutuivat toimimaan nopeasti, poliisi kertoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.