Erkki Liikanen: Näillä toimilla talous saadaan nousuun

25:28

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Erkki Liikanen uskoo, että Suomen talous voidaan saada nousuun, mutta se vaatii toimia kolmella alueella.

– Olen realisti yhtäältä ja optimisti toisaalta. Realisti siinä, että kyllä meidän talouden haasteet ovat suuret. Meidän vienti on supistunut, meidän teollisuuden pohja on kaventunut ja investoinnit ovat jääneet alhaalle. Tämä on näivettänyt ja köyhdyttänyt Suomea. Toiseksi verotulojen kasvu on jäänyt menoja alemmaksi. Ikääntyminen sitoo näistä julkisista menoista yhä suuremman osan, ja se vie kasvua alas.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta Liikanen on optimistinen sen suhteen, että talous saadaan käännettyä nousuun. Ensimmäinen askel olisi kilpailukyvyn nostaminen.

– Meidän pitää korjata kustannuskilpailukyky ja saada se sellaiselle tasolle, että Suomeen voi ja kannattaa investoida ja voidaan luoda työtä ja kasvua.

Myös julkisissa palveluissa on pyrittävä kustannustehokkuuteen.

– Meidän täytyy tehdä talouden rakenteessa muutoksia niin, että saamme dynamiikkaa talouteen, ja saamme julkisissa palveluissa enemmän aikaan samalla rahalla.

Liikanen haluaa pysäyttää myös valtion velkaantumisen.

– Velkaantumisen kasvu pitää pysäyttää, koska me emme voi siirtää tämän päivän syömävelkaa tulevillekaan nuorille.

Millaisia valopilkkuja ja vahvuuksia Liikanen näkee Suomen taloustilanteessa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja