Erämaahan kadonneen Antti Hanhivaaran omaiset ovat epäilleet aina, että katoamisessa on jotain hämärää – poliisilta nyt yllättävä ulostulo: Jutussa "akuutti vaihe", jopa rikostutkinnan aloittamista harkitaan

7:58
Antti Hanhivaaran tapausta käsiteltiin MTV Uutiset Livessä. Näin rikostoimittaja avaa, mitä tapauksesta tiedetään.

Poliisi pohtii parhaillaan, millaisia toimenpiteitä kadonneen Antti Hanhivaaran löytämiseksi voidaan vielä tehdä. Jopa rikostutkinnan aloittaminen on pöydällä nyt 13 vuotta nuorukaisen katoamisen jälkeen.

Ivalolainen Antti Hanhivaara katosi erämaahan Inarin Angelissa yli 13 vuotta sitten. Viimeisen kerran nuori mies nähtiin lauantaina 14. lokakuuta 2006.

Viranomaisten versio tapahtumista on, että ennen katoamistaan Antti oli viettänyt perjantai-iltaa kaverinsa kanssa. Miehet olivat käyneet Karigasniemellä ja sen jälkeen mökillä Angelissa, mistä Antti oli poistunut lauantaiaamuna autollaan. Myöhemmin auto löytyi rikottuna läheiseltä tieltä.

Poliisi on kertonut, että viimeisimmän luotettavan havainnon mukaan Antti oli kävellyt Angelissa yksin erämaahan. Poliisi ei ole tutkinut katoamista rikoksena.

"Niin paljon epäselvyyksiä"

Julkisuudessa on esitetty kovia väitteitä poliisin teoriaa vastaan.

Muun muassa Antin omaiset ovat kritisoineet poliisia tapauksen tutkintaan liittyen. Antin sisko kertoi MTV Uutisille vuonna 2017, ettei niele virallista selitystä siitä, että Antti olisi vain kävellyt erämaahan kuolemaan.

– Ei ollut hänen tapaistaan lähteä hortoilemaan metsään, sillä hän oli toiminut eräoppaana, sisko sanoi.

Sisko on vakuuttunut siitä, että katoamisiltana tapahtui jotain hämärää. Vuonna 2017 hän epäili, että Antti ei olisi ajanut itse Angeliin laisinkaan.

– Tässä tapauksessa on niin paljon epäselvyyksiä, nainen tiivisti.

Viime viikolla julkaistussa Iltalehden haastattelussa sisko esitti rankkaa kritiikkiä poliisia kohtaan ja väitti, että poliisi suhtautui katoamiseen alusta alkaen ”suurpiirteisesti”. Sisko kertoi muun muassa siitä, ettei poliisi olisi kuulustellut kaikkia katoamisiltana Antin kanssa tekemisissä olleita henkilöitä.

Rikosylikomisario Jukka Haataja Lapin poliisista vakuuttaa, ettei tapausta ole vielä käsitelty loppuun. Hänen mukaansa Antin katoamistutkinta on tällä hetkellä ”akuutissa tilassa”.

– Itse asiassa pidämme tällä viikolla tai ensi viikon alussa palaveria tapaukseen liittyen. Kartoitamme uudestaan kaiken sen, mitä tämän jutun eteen on tähän mennessä tehty ja mitä on vielä tehtävissä.

Haataja ei ole tapauksen tutkinnanjohtaja, mutta vastaa kysymyksiin, sillä Hanhivaaran katoamistutkintaa johtava ylikonstaapeli Esa Harju on virkavapaalla. Hän kuitenkin toteaa, että vain tutkinnanjohtaja voi kommentoida tapauksen ja tutkinnan tarkempia yksityiskohtia.

"Niistä en pysty tässä sanomaan"

Haataja korostaa, ettei Antti Hanhivaaraa ole unohdettu. Hänen mukaansa poliisilla on esimerkiksi lista paikoista, joissa täytyisi vielä käydä suorittamassa tutkimuksia uudemman kerran.

– Voi olla, että on jotain muutakin tekemistä vielä, mutta niistä en pysty tässä sanomaan.

Poliisia kohtaan esitettyyn kritiikkiin suhtaudutaan Haatajan mukaan vakavasti – samalla tavalla kuin tapauksesta tulleisiin vinkkeihinkin.

– Yritämme katsoa, mitä on jo tehty ja mitä on mahdollisesti vielä tehtävissä. Aina vertaamme jo tehtyjä tutkimuksia uusiin väitteisiin, mikäli sellaisia ilmenee.

Miksi poliisi ei sitten tutki tapausta rikoksena, etenkin jos kadonneen omaiset ovat vakuuttuneita siitä, ettei Antti kadonnut omin ehdoin? Haataja selittää asiaa sillä, että rikosilmoituksen tekemisestä ei välttämättä olisi tapauksen selvittelyn kannalta hyötyä.

– En ole tutkinnanjohtaja, joten en pysty ihan tarkkoja yksityiskohtia kommentoimaan, mutta jutussa on tehty kokonaisharkintaa siitä, onko sellaisia keinoja, joita ei voida käyttää ilman rikosilmoituksen tekemistä. Poliisi pystyy tekemään tutkinnassa aika paljon toimenpiteitä nytkin.

Haatajan mukaan rikosilmoituksen tekeminen ei kuitenkaan ole poissuljettu vaihtoehto. Asiaa on harkittu aiemmin, ja harkitaan edelleen.

– Tämä on kuitenkin ollut ja on edelleen harkinnassa. Jos rikosilmoitus antaisi etsintään lisää keinoja, se voi tulla kysymykseen.

Onko poliisi harkinnut, että asian tutkintaan pyydetään apua ja resursseja keskusrikospoliisista?

– Tämäkin asia on samalla tavalla harkinnassa kuin muut toimenpiteet.

– Toki meillä on vielä keinoja, joita voimme käyttää, kun asiaa lähdetään vielä kerran selvittelemään. Kaikki keinot ovat käytettävissä ja niitä punnitaan.  

Antti julistettiin kuolleeksi viime vuonna. Väestörekisteriin hänen kuolinpäiväkseen on merkitty 14. lokakuuta 2011, jolloin hän oli ollut kateissa tasan viisi vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja