Antti katosi erämaahan 11 vuotta sitten – syyskuussa etsijän puhelimeen tuli viesti: "Jätä Karigasniemi rauhaan"

7:57

Ivalolainen 21-vuotias Antti Hanhivaara katosi erämaahan Inarin Angelissa tasan 11 vuotta sitten. Viimeisen kerran Antti nähtiin 14. lokakuuta 2006. Juttu Antin katoamisesta julkaistiin ensimmäisen kerran lokakuussa, ja se oli yksi vuoden luetuimmista. 

Poliisin mukaan asiaan ei epäillä liittyvän rikosta, mutta omaiset eivät kuitenkaan usko miehen vain kadonneen jälkiä jättämättä.

Läheiset eivät ole luovuttaneet, vaan he etsivät yhä Anttia. Edellisen kerran etsinnät järjestettiin syyskuun alussa. Ne eivät tosin sujuneet ongelmitta, sillä etsijöitä häirittiin ja jopa uhkailtiin.

– Etsinnöissä tapahtui kaikkea erikoista. Koiraohjaajan mökkiin tunkeuduttiin ja sieltä vietiin papereita, jotka koskivat poliisista tehtyjä kanteluita. Lisäksi koiraohjaajalle lähetettiin viesti puhelimeen, että Karigasniemi täytyy jättää rauhaan, kadonneen Antin sisko Elina Tuiskala kertoo.

Poliisi ei tiedä syyskuun etsinnöissä tapahtuneista häiriköinneistä, mutta heidän tiedossa on, että omaiset jatkavat etsintöjä.

– Ymmärrän, että omaiset haluavat selvyyttä asiaan ja että hän löytyisi, mutta mitään poliisin kannalta merkityksellistä uutta tietoa ei ole tullut sen jälkeen, kun tapausta tuoreeltaan tutkittiin. Poliisin käsityksen mukaan tässä on tehty riittävästi toimenpiteitä, tutkinnanjohtaja ylikonstaapeli Esa Harju Lapin poliisista kertoo.

Auto löytyi rikottuna

Antin pikkusisko ja äiti osallistuivat myös etsintöihin syyskuussa.

– Ilmapiiri oli tosi erikoinen ja meille jäi tunne, että jotain salataan. Angeli on pieni kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Tuntui, että paikalliset harhaanjohtivat meitä ja yrittivät saada meitä muualle etsimään.

– Meille väitettiin, että Antti olisi kävellyt erämaahan 30 kilometrin päähän. Se ei ole uskottavaa. Hänellä oli jalka kipeänä, joten on vaikea kuvitella, että hän olisi kävellyt kipeän polven kanssa niin pitkän matkan, Tuiskala sanoo.

Antin katoamispäivä oli lauantai. Perjantaina Antti vietti iltaa kaverinsa kanssa. Nuoret miehet lähtivät Ivalosta noin 140 kilometrin päähän Karigasniemelle ilmeisesti kotibileisiin.

Sieltä kaksikon matka jatkui myöhemmin kahden muun nuoren kanssa 60 kilometrin päähän mökille Angeliin, joka on pieni kylä aivan Norjan rajan lähettyvillä.

Virallisen tiedon mukaan Antti lähti lauantaiaamuna Angelin mökiltä autollaan pois. Myöhemmin auto löytyi rikottuna ja säpäleinä läheiseltä tieltä muutaman kilometrin päästä mökiltä.

– Hän oli ilmeisesti itse ajanut autonsa siihen ja jatkanut matkaa kävellen. Näin on kerrottu, Tuiskala sanoo.

Poliisin mukaan Antin auto rikkoutui lauantaiaamun aikana. Poliisin epäilys on, että Antti vaurioitti autoaan itse, jonka jälkeen hän käveli erämaahan.

– Antin kaveri, joka lähti myös aamulla mökiltä, oli viimeinen tuttu, joka näki hänet. Useampikin sivullinen näki Antin lauantaiaamuna, mutta he eivät tunteneet häntä, tutkinnanjohtaja kertoo.

Naapuri teki naishavainnon

Omaiset eivät usko kaikkea katoamiseen liittyvää tietoa, mitä heille on kerrottu.

– Antin entinen naapuri on kertonut, että perjantai-iltana Antin asunnolla oli enemmän porukkaa, vaikka meille sanottiin, että hän oli siellä kahdestaan jonkun kaverinsa kanssa.

– Naapuri kertoi myös, että lauantaina joku nainen meni avaimilla Antin asunnolle. Ihmettelen missä vaiheessa Antti olisi avaimet antanut ja kuka nainen olisi ollut, Tuiskala sanoo.

Poliisi on tietoinen väitetystä naisesta, ja asiaa on selvitetty tutkinnassa.

– Naishavaintoa on selvitetty riittävästi, mutta sillä ei ole tekemistä katoamisen kanssa, Harju toteaa.

Katoamisen aikaan Antti asui yksin Ivalossa. Muu perhe oli muuttanut jo vuosia aiemmin Etelä-Suomeen, missä Anttikin oli asunut hetken aikaa. Antti muutti kuitenkin takaisin pohjoiseen opiskelemaan eräoppaaksi.

Sukulaisista ainoastaan Antin täti asui vielä Ivalossa. Hän teki Antin katoamisesta ilmoituksen poliisille keskiviikkona 18. lokakuuta 2006.

– Antin katoamiseen liittyvät ajat ovat epäselviä. Osa väittää, että Antti lähti Angelin mökiltä jo aamukahdeksalta ja toiset sanovat, että hän lähti vasta yhdeltätoista, sisko ihmettelee.

Poliisin mukaan Antti lähti mökiltä aamulla, ja katosi aamupäivän aikana. Yllään hänellä oli vain nahkatakki ja farkut, vaikka oli lokakuu Lapissa. Ensilumikin oli jo ehtinyt sataa.

Poliisi ei epäile rikosta

Vielä 11 vuoden jälkeen syyskuun etsinnöissä omaisille tultiin kertomaan uutta tietoa Antin katoamiseen liittyen.

– Joku angelilainen mies väitti äidille, että hänkin oli Antin auton kyydissä silloin perjantaina, mutta kukaan ei ole koskaan kuulustellut häntä. En tiedä onko se totta vai tekevätkö he kiusaa meille, Tuiskala sanoo.

Siskon mukaan on joka tapauksessa epäselvää, kuinka paljon porukkaa Antin autossa oli perjantai-iltana, kun seurue matkusti Karigasniemeltä Angeliin.

– Ilmeisesti kyydissä oli ainakin neljä ihmistä. Antti ajoi. Meille on kerrottu, että mökillä tuli riitaa, ja sieltä lähti kaksi miestä eri aikaan pois. Antti oli lähtenyt mökiltä yksin. Tuon jälkeen Antista ei ole havaintoja.

Poliisilla ei ole tiedossa, että mökillä olisi riidelty.

– Meidän tiedossamme ei ole mitään riitaa mökillä tai sitä ennen. Antti ja hänen kaverinsa lähtivät molemmat mökiltä lauantaiaamuna, mutta eri aikaan. Poliisilla on edelleen sama arvio kuin vuodenvaihteessa 2007-2008, kun aktiiviset etsinnät lopetettiin, että kyse on henkilön katoamisesta, ei rikoksesta, Harju sanoo.

Sivullinen näki miehen kävelevän erämaahan

Antin auto löytyi Angelintien varrelta huonossa kunnossa. Autosta oli irronnut omaisten mukaan rekisterikilvetkin, tosin poliisin mukaan vain toinen niistä.

– En usko, että Antti olisi lähtenyt autolla yksin mökiltä. Yksi rekisterikilpi löytyi auton läheltä puupinon takaa ja toinen löytyi parin kilometrin päässä autosta sorakuopalta, Tuiskala sanoo.

Sisko ihmettelee sitäkin, miksi Antti olisi jättänyt puhelimensa autoon. Antin kaveri löysi puhelimen autosta neljä päivää myöhemmin, mutta hän ei vielä silloinkaan tehnyt tästä katoamisilmoitusta.

– Minusta on outoa, että mennään autolle katsomaan ja löydetään puhelin, mutta kaverin perään ei kysellä tai ilmoiteta poliisille hänen katoamisestaan, Tuiskala ihmettelee.

Virallisen tiedon mukaan Antti käveli autolta ensin Inariin päin. Tien haarautuessa Antti lähti erämaahan Lemmenjoen kansallispuistoon.

– Siinä oli kuulemma yksi mies metsähakkuutöissä, joka näki Antin. En tiedä kuinka todenperäistä tämäkään on, sisko sanoo.

Poliisin mukaan vähintään yksi sivullinen näki miehen kävelevän erämaahan päin lauantaiaamupäivän aikana. Poliisi on arvellut, että kyseinen mies oli Antti. Poliisin epäilys on, että Antti kuoli Angelin erämaahan. Ruumista ei vain koskaan ole löydetty.

Koiraohjaajalle lähetettiin uhkaava viesti

Omaiset pyysivät syyskuun etsintöihin mukaan turvallisuusalalla työskentelevän ja etsintäkoiria kouluttavan Petri Viiperin koiransa kanssa. Viiperi oli itse päättänyt mennä Karigasniemelle, mutta paikalliset yrittivät estellä häntä.

– Tutkin etukäteen karttoja ja tietoja katoamisesta. Mitä enemmän sain tietää, sitä enemmän vahvistui se ajatus, että haluan suunnata etsintöjä Karigasniemelle enkä Angeliin, Viiperi sanoo.

Viiperi kertoi aikeistaan paikallisille, jotka olivat paikan päällä järjestämässä kuljetuksia ja muonituksia. Kaikki apu järjestyi Angeliin, mutta Karigasniemelle halukkaita auttajia ei ollut.

– Ääni muuttui kellossa, kun mainitsin Karigasniemen. Koiranikin reagoi voimakkaasti ja vihaisesti näihin ihmisiin, vaikka se ei tee sitä koskaan. Minua yritettiin väkisin pakottaa Angeliin ja kuljettaa kauas erämaahan, vaikka sanoin, että en mene sinne, Viiperi kertoo.

Viiperi piti silti kiinni suunnitelmastaan ja lähti Karigasniemelle, vaikka paikalliset eivät apua tarjonneetkaan. Perillä koira merkkasi pienen lammen.

– Aion käydä tekemässä siellä vielä tarkistuksia toisen koiran kanssa. Siellä on myös suoalue, jonka haluan tutkia.

Etsintöjen aikana Viiperin mökistä katosi papereita, joita ei kaikesta siivoamisesta ja penkomisesta huolimatta löydetty. Yllättäen paperit löytyivät Viiperin Lapista lähdön jälkeen. Etsintöjen jälkeen Viiperi sai myös erikoisen viestin salaisesta numerosta. Viestissä luki "jätä Karigasniemi rauhaan". Lähettäjä ei koskaan selvinnyt.

Omaiset hakivat kuolleeksi julistamista

Omaiset tai Viiperi eivät ole kaikista erikoisuuksista ja uhkailuista hätkähtäneet.

– Tapauksen ympärillä kuuluu paljon huhuja ja välillä on väitetty sitäkin, että Antti olisi otettu jonkun pakettiauton kyytiin. Meille on tullut sellaisiakin vihjeitä, että Antti olisi nähty Berliinissä. Tämä on käsittämättömän raskas ja sekava soppa, sisko sanoo.

Siskon mukaan katoamishetkellä Antilla meni hyvin, joten hän ei usko veljen halunneen tehdä itselleen mitään.

– Hän opiskeli ja olihan hänellä rahahuolia, mutta hänellä olisi alkanut työt seuraavalla viikolla. Meillä oli tiivis suhde, enkä voi uskoa että hän olisi vain lähtenyt johonkin ilmoittamatta. Hänellä ei ollut syytä kadota.

Antti oli kolmilapsisen perheen keskimmäinen. Pikkusisko ihmettelee, miksi kukaan Antin kavereista ei ole koskaan ottanut omaisiin yhteyttä.

– Yksikään ystävistä ei ole soittanut meille tai tarjonnut apua. Pyysimme syyskuussa etsintöjen yhteydessä Antin seurassa katoamisen aikaan ollutta kaveria juttelemaan kanssamme viimeisestä illasta, mutta ei hän suostunut.

– Sen sijaan kyseinen kaveri lähti ulos kahvilasta pyynnön esitettyämme ja ajoi pois. Hetken päästä hän tuli takaisin ja otti kuvat meistä. Se oli erikoista käytöstä, Tuiskala ihmettelee.

Sisko on varma, että tapaukseen liittyy erikoisia piirteitä, joista heille ei ole kerrottu.

– Jotain hämärää on varmasti tapahtunut. Kun vain joku alkaisi puhua.

Omaiset ovat laittaneet Antin kuolleeksi julistamisen vireille, mutta päätös ei ole vielä tullut.

– Kun päätös tulee, pidämme muistotilaisuuden Antille. Sitten saamme myös jonkun konkreettisen paikan, missä käydä muistelemassa Anttia. Kuolleeksi julistaminen on eräänlainen päätös, mutta haluamme silti jatkaa etsintöjä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja