21-vuotias Antti katosi Angelin erämaahan yli 12 vuotta sitten – käveli todistajien mukaan yksin erämaahan: "On sattumaa, jos jotakin löytyy"

0:43
Antti katosi erämaahan yli 12 vuotta sitten. Video julkaistiin ensimmäisen kerran toissa vuonna.

Ivalolaisen Antti Hanhivaaran katoamisesta on kulunut tänä viikonloppuna jo 12 ja puoli vuotta, mutta miestä ei ole vieläkään löydetty. 21-vuotias Antti nähtiin viimeisen kerran 14. lokakuuta 2006.

Viime vuonna Antti julistettiin kuolleeksi. Väestörekisteriin hänen kuolinpäiväkseen on merkitty 14. lokakuuta 2011. Antin kuolinpäiväksi on merkitty päivä, jolloin hän oli ollut kadonneena tasan viisi vuotta.

Vaikka Antti on virallisesti julistettu kuolleeksi, ei poliisi silti ole lopettanut tapauksen tutkintaa. Esimerkiksi vuonna 2017 poliisi teki useita tarkastuksia nuoren miehen katoamiseen liittyen.

– Jos tulee jotakin uutta tietoa, uusia vinkkejä tai uusia paikkoja, ne tarkistetaan heti. Monesti kesän tullen poliisia pyydetään tekemään tarkistuksia, mutta tämän kevään tilanne tutkinnan osalta on vielä auki, rikosylikomisario Jukka Haataja Lapin poliisilaitokselta kertoo.

Vanhoja vinkkejä tarkisteltu

Poliisi ei ole saanut enää viime aikoina uusia vinkkejä Antin katoamiseen liittyen. Usein kesän tienoilla niitä on tullut.

– Vanhoja vinkkejä on katsottu ja teemme aina pohdintaa siitä, onko kaikki paikat katsottu riittävän tarkkaan, Haataja sanoo.

MTV kertoi toissa vuonna Antin katoamiseen liittyvistä oudoista kiemuroista. Alla olevasta jutusta voi lukea myös uhkaavan viestin, joka lähetettiin yhdelle etsijöistä:

Antti katosi erämaahan 11 vuotta sitten – syyskuussa etsijän puhelimeen tuli viesti: "Jätä Karigasniemi rauhaan"

Silminnäkijöiden mukaan käveli erämaahan

Katoamisen aikaan lokakuussa 2006 Antti asui yksin Ivalossa. Perjantai-iltana, päivä ennen katoamistaan, Antti lähti viettämään iltaa kaverinsa kanssa.

Miesten ilta suuntautui Karigasniemelle, josta matka jatkui myöhemmin kahden muun nuoren kanssa mökille Angeliin, joka on pieni kylä aivan Norjan rajan lähettyvillä.

Angelin mökiltä Antti lähti lauantai-aamuna 14. lokakuuta autollaan pois. Myöhemmin auto löytyi rikottuna ja säpäleinä läheiseltä tieltä.

Poliisin mukaan silminnäkijät ovat kertoneet, että Antti olisi lähtenyt kävelemään yksin kohti erämaata Angelissa. Poliisin epäilys on, että Antti kuoli Angelin erämaahan. Ruumista ei vain koskaan ole löydetty.

Poliisi ei epäile Antin katoamiseen liittyvän rikosta, mutta omaiset eivät usko hänen vain kadonneen jälkiä jättämättä.

– Kuolinsyytä ei tiedetä, joten kaikki tutkintalinjat pitää olla auki. Jos jotakin vinkkejä tulee, ne katsotaan, jos saataisiin kuolinsyyhyn selvyyttä, Haataja kertoo. 

Dna-tekniikka auttaa

Jos Antti Hanhivaaran ruumis on Angelin erämaassa, voi olla, että se jää ikuisesti kadoksiin.

– Se on niin laaja erämaa, että on ihan sattumaa, jos jotakin löytyy. Anttia on etsitty erämaasta aika laajalta alueelta ja myös vinkkejä on käyty tarkistamassa siellä, Haataja kertoo.

Yli 12 vuoden aikana ruumis olisi todennäköisesti jo hajonnut ja maatunut maastossa. Ruumiista jää kuitenkin yleensä aina jotain jälkiä.

– 1940-luvulta olevia vainajiakin on tunnistettu. Nykytekniikoilla dna:n voi selvittää varsin hyvin. Mutta kun ei tiedä, mitä hänelle on tapahtunut, on mahdotonta sanoa, mitä ruumiista voi olla jäljellä, Haataja sanoo.

Vielä syksyllä 2017 Hanhivaaran omaiset järjestivät itse etsintöjä Karigasniemellä Antin löytämiseksi. Mitään ei kuitenkaan löytynyt.

Toistaiseksi omaisille Antti on virallisesti kuollut, mutta omaiset eivät ole saaneet mitään varmoja vastauksia hänen katoamiseensa liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja