Eput ja Maarit rokkasivat postimerkkiin

Postin uusi merkkiarkki esittelee Suomi-rockin historiaa. Postimerkkiin ovat päässeet Martti Syrjä ja Maarit pitävät saavutusta tärkeänä kohokohtana omalla uralla.

– Kieltämättä se on aika hämmentävää. Tiedän, postimerkkiin pääsevät ihmiset ovat yleensä jo toisella puolella rajaa. Eli se tuntuu hyvältä tietysti siksikin. Myös itse postimerkki on tosi viehättävä, 35-vuotisjuhlaa tänä vuonna viettäväMaarittoteaa.

”On ihana saada kortteja”

Vaikka Maarit lähettää yhä useammin sähköpostia ja asioi puhelimen välityksellä, hän käyttää säännöllisesti myös postin palveluita.

– Työn puolesta lähetän postia aika usein. On myös aivan ihanaa saada kortteja ystäviltä. Itse yritän muistaa läheisimpiä ainakin matkoilla. Olenkin siinä kuitenkin luvattoman huono.

Postimerkit ovat Maaritille tuttuja jo lapsuudesta.

– Isoisäni oli intohimoinen filatelisti. Hän oli italialainen ja soittanut ympäri maailmaa eri orkestereissa. Niinpä hän sai paljon postia ulkomailta. Hän otti jokaisesta kirjeestä ja kortista merkit talteen, ja niitä kertyi lukuisia. Istuin itse tuntikausia hänen kokoelmiensa ääressä ihaillen niitä. Ne olivat minusta tavattoman kiehtovia.

Maarit ei suostu karsinoitavaksi

Erilaiset tunnustukset ovat Maaritille tuttuja pitkän uran varrelta. Lisäksi häntä on houkuteltu vuosien mittaan monenlaisiin hankkeisiin, esimerkiksi iskelmän pariin.

– Minua on houkuteltu moniinkin juttuihin. Teen valintani kuitenkin sen mukaan, mikä tuntuu oikealta sydämessä. Minun taitelijasielulleni ei sovi eläminen kapeassa sapluunassa ja toimiminen sen sisällä.

– Uran kannalta pidän tärkeimpänä sitä, että olen pystynyt pitämään omaa linjaani kaikki nämä vuodet. Olennaista on, että pystyy ilmentämään rehellisesti oman taiteensa kautta omaa sielunmaisemaansa.

Lomalta 35-vuotiskiertueelle

Maarit on päättämässä juuri talvilomaansa ja palaamassa keikkalavoille. 35-vuotisjuhlakiertueelle Maarit suuntaa maaliskuussa. Työntäyteistä kevättä Maarit odottaa innokkaasti.

– Se on varmasti kivaa, hyvin haastavaa ja varmasti aika rankkaakin. Mutta rakastan musiikkia ja on ihanaa tehdä töitä hienojen muusikkojen kanssa, eli en valita.

Martti Syrjä kirjoittaa pitkiä kirjeitä

Tahroja paperilla laulun tekijälle Martti Syrjälle kirjeiden kirjoittaminen on harvinaista herkkua.

– Se on asia, jota en jostain syystä ole koskaan osannut. Pitäisi varmasti lähettää oikeita kirjeitä enemmän, koska se on taito, joka on katoamassa ihmisiltä. On kiva myös saada kirjeitä.

– Toisaalta minulla ei ole kovin monta ihmistä, jolle ylipäätään kirjeitä kirjoittelisin. Myös sähköpostittelu on aika harvinaista. Mutta silloin kun kirjoitan, olen sillä tavalla vanhanaikainen ihminen, että kirjoitan aika pitkiä sepustuksia.

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen…

Maaritin tapaan Martti Syrjälle postimerkit ovat tuttuja jo lapsuusvuosilta. Syrjä keräsi merkkejä aikanaan itsekin, mutta ei lopulta koskaan ymmärtänyt keräilyn lumoa.

Eppu Normaalin pääsystä postimerkkiin Syrjä on aidosti ilahtunut – vaikka aiemmista postimerkkitapauksista tai -henkilöistä tuleekin mieleen vain Urho Kekkonen.

– En ole edes varma, olenko koskaan nähnyt Kekkosta postimerkissä, mutta hän tulee ensimmäisenä mieleen. Postimerkkiin pääsy on joka tapauksessa harvinainen ja mahtava juttu, ja osaan kyllä antaa sille arvoa.

Eput palaa lavalle kesällä

Martti Syrjän elämän täyttävät parhaillaan arjen kiireet. Eppu Normaali palaa esiintymislavoille kesällä.

– Teimme viime vuonna yli 50 keikkaa, mikä on meille aika paljon, ja nyt vain huilaamme ja pidämme hyvin ansaittua taukoa. Sen verran mukavalta keikkailu kuitenkin viime kesänä tuntui, että haluamme kokea säännöllisen keikkailun uudestaan. Sillä on mahdollista saada soittorutiini, joka vapauttaa soittamiseen ja esiintymiseen ihan eri malliin kuin harvakseltaan keikkailu. Niinpä olemme päättäneet tehdä ensi kesänä ainakin parikymmentä keikkaa.

Uutta levyä Epuilta ei ole vielä tulossa, mutta uusien laulujen tekeminen on alkamassa.

– Uusien biisien tekeminen tulee päälle pikkuhiljaa hiipimällä. Tietenkin se johtaa joskus myös uuden levyn aikaansaamiseen. Siihen menee kuitenkin aikaa, eikä meillä ole sille mitään aikataulua. Ensi kuun loppupuolella istumme Pantsen kanssa alas ja kuulostelemme hänen sävellysideoitaan – ja siitä se lähtee!

Postin tänään ilmestyvissä rokkimerkeissä ovat Maaritin ja Eppu Normaalin lisäksi mukana Popeda, Yö, Mamba ja Dingo. Suositut ja edelleen esiintyvät bändit ja artistit on merkkeihin istuttanut Klaus Welp. Yhtyeet ja muusikot nähdään merkeissä 1980-luvun ilmeessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja