Epäiletkö syöpää? Näistä oireista lääkäriin

25:57

Moni syövälle tyypillinen oire voi viitata myös hyvänlaatuisiin kasvaimiin. Kaikki epäilyttävät oireet on kuitenkin syytä tutkia, jotta voidaan poissulkea syövän mahdollisuus.

– Tyypillinen hälytysoire on uusi melko kova kyhmy jossakin päin kehoa, HYKSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson sanoo Studio55.fi-lähetyksessä.

Usein muutokset huomataan helpoiten rinnoissa, kaulalla tai ylipäätään imusolmukealueella, kuten soliskuopissa, kainaloissa ja nivustaipeissa.

Myös poikkeavaan verenvuotoon Mattson kehottaa reagoimaan välittömästi.

– Syöpäkasvaimet monesti vuotavat helposti verta, eli jos on poikkeavaa verenvuotoa suolistosta tai poikkeavia ylimääräisiä gynekologisia vuotoja, niin silloin on myös syytä hakeutua lääkäriin.

Veriset yskökset voivat puolestaan johtua keuhkosyövästä. Toistuvat keuhkokuumeet tulee myös tutkituttaa ja jälkitarkastuksessa varmistaa, onko oireilun taustalla syöpäkasvain.

Luomen tarkastukseen kannattaa hakeutua silloin, jos jokin luomi muuttuu aiempaa tummemmaksi tai kasvaa hyvin nopeasti, tai jos luomen reunat muuttuvat epäsäännöllisiksi niin, että se erottuu ympäröivästä terveestä ihosta hieman epäselvemmin. Tämä voi olla merkki melanoomasta.

Monet oireet voivat viitata myös hyvänlaatuisiin kasvaimiin

Suomalaisten yleisimpiä syöpiä ovat rintasyöpä ja eturauhassyöpä. Rintasyöpä havaitaan usein rintoihin ilmestyvistä kyhmyistä, mutta eturauhassyövän oireet on hankalampi tunnistaa.

– Eturauhassyöpä ei aiheuta mitään kovin syöpäspesifisiä oireita, eli muutokset virtsaamisessa voivat viitata eturauhassyöpään, mutta myös hyvänlaatuiseen eturauhaskasvuun. Vähän samalla tavalla kuin suolistosyövissä ensimmäiset oireet voivat viitata myös hyvänlaatuisiin sairauksiin, Mattson sanoo.

Myös rintojen kyhmyt voivat olla hyvänlaatuisia. Kaikki kyhmyt on kuitenkin syytä tutkia.

– Rintasyövässä tällainen uusi kyhmy, joka ei muuta muotoaan tai esiintymistään kuukautiskierron aikana, on aina hälyttävä oire. Jos löytää jommasta kummasta rinnasta poikkeavan kyhmyn, pitää hakeutua viiveettä tutkimuksiin.

– Toki joskus harvinaisissa tilanteissa rintasyöpä voi esiintyä alkuvaiheessa molemmissa rinnoissa, mutta molemmissa rinnoissa esiintyvät varsinkin monet yhtäaikaiset kyhmyt ovat yleensä hyvänlaatuisia ja saattavat viitata esimerkiksi kuukautiskierron aikaisiin muutoksiin tai hyvänlaatuisiin kystiin.

Jos epäilee syöpää, hoitoon on hakeuduttava viipymättä

Mattson korostaa, että jos omat oireet viittaavat mahdolliseen syöpään, on tärkeää hakeutua hoitoon mahdollisimman pian, sillä syöpäkasvain parantuu sitä varmemmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa se on todettu.

– Katsoisin, että olisi erittäin tärkeää, että meidän terveydenhuoltojärjestelmä pystyisi aina tarjoamaan tällaisen viiveettömän pääsyn lääkärin vastaanotolle, oli se oire sitten ensimmäinen merkki syöpäkasvaimesta tai hyvänlaatuisesta sairaudesta.

– Kaiken a ja o on se, että pitää nimenomaan poissulkea se syövän mahdollisuus tiettyjen oireiden taustalta, Mattson sanoo.

Mikä syövistä on tappavin? Voiko omilla elämäntavoillaan vaikuttaa syöpäriskiin? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja