Enter testaa: Canon Digital IXUS i

Samalla kun eri valmistajien digitaalikameroiden ominaisuudet lisääntyvät ja hinnat laskevat, jatkuu kehitystyö myös kameroiden koon kutistamiseksi. Yksi houkuttelevimmista mikrokoon kameroista on Canonin IXUS-perheen uusin tulokas, joka on nimetty minimalistisesti i:ksi.

Metallikuorisella IXUS i:llä on kokoa aavistuksen enemmän kuin kahdella tulitikkulaatikolla, ja vaaka painuu sen alla tasan sadan gramman lukemaan. Tarkkuuden suhteen pikku-ixuksen ei kuitenkaan tarvitse hävetä isoveljensä, Digital IXUS 400:n, rinnalla, sillä sen CCD-kennon tarkkuus on reippaat neljä megapikseliä. Kun laitteessa on monista muista mikrokoon kameroista poiketen myös asiallinen, automaattitarkentuva linssi, on selvää, että kyseessä on yksi kokoonsa nähden monipuolisimmista markkinoilla olevista kameroista.

IXUS i:n pienestä koosta huolimatta kamera tarjoaa suurin piirtein samat ominaisuudet ja säädöt kuin astetta isommatkin taskukamerat. Koon takia joudutaan kuitenkin tekemään kaksi merkittävää uhrausta, sillä laite ei sisällä zoom-objektiivia eikä optista etsintä. Jälkimmäinen puute ei monen mielestä ole suuri, sillä varsin suuri osa digikuvaajista on tottunut yleensäkin käyttämään etsimenä ensisijaisesti kameran nestekidenäyttöä.

Zoomin puutteesta seuraava miinus on pidempi, sillä se edellyttää kuvaajalta jalkatyötä sopivan rajauksen saavuttamiseksi ja rajoittaa varsinkin potrettikuvausta, sillä laajakulmaisen linssin takia tiukasti rajattujen kasvokuvien nenäefekti on voimakas.

Optisen zoomin puutetta korjaa kuitenkin muita saman kokoluokan kameroita selvästi tarkempi CCD-kenno. Neljän megapikselin kuvia on monesti varaa rajata myös jälkikäteen ilman, että kuvista tulee ainakaan kymmpikuvakoossa tai webbisivulla epätarkkoja.

Pienikokoisesta optiikasta johtuen IXUS i:n kuvien yksityiskohdat ovat usein hieman pehmeämpiä kuin vastaavalla CCD-kennolla varustetuissa, isommissa perustaskukameroissa, mutta parhaimmillaan kuvat ovat silti laadultaan mainioita jopa A4-koossa tulostettuina. Vähäisessä valaistuksessa suuremmalla herkkyydellä otetuissa kuvissa on varsin runsaasti kohinaa, mutta väritoisto etenkin hyvässä valossa luonnollinen ja tasapainoinen.

Pienen salamavalon teho on yllättävänkin hyvä, mutta ihmeisiin se ei tietenkään hämärässä yllä. Hyvin toimivaa ja kuvaajan näytön avulla ajan tasalla pitävää viiden pisteen automaattitarkennusta avittaa hämärässä tarkennuksen apuvalo, joka puuttuu monista astetta suuremmistakin kameroista. Apuvaloa käytettäessä tarkennus tosin miettii ajoittain pitkään, jolloin kuvaustilanne on vaarassa mennä sivu suun. Makrokuvauksessa pikku-i on kuin kotonaan, sillä linssi tarkentuu minimissään kolmen senttimetrin etäisyydelle. Pieni kamera on myös helppo viedä lähelle kohdetta vaikeammissakin paikoissa.

Tavalliseen tapaan kameralla voi kuvata myös maksimissaan 320 x 240 pikselin kokoista videokuvaa, jonka laatu on vaatimaton. Äänen videoihin kaappaavan mikrofonin koko on miltei mikroskooppinen ja äänenlaatu sen mukainen.

IXUS i:n myyntipakettiin kuuluu itse laitteen, USB- ja videokaapelien, suomenkielisen käyttöoppaan ja ohjelmistojen lisäksi ladattava litiumioniakku latureineen. Akkua ei voi ladata sisällä kamerassa, mikä saattaa joissain tilanteissa aiheuttaa pientä hankaluutta. Akun kesto on nestekidenäytön jatkuvasta käyttötarpeesta huolimatta hyvä, ja kuvia voi ottaa yhdellä latauksella sadoittain salamavalonkin kanssa. Myyntipaketin 32 megatavun Secure Digital -muistikortti on neljän megapikselin kuville auttamattoman pieni, sillä parhaalla laadulla sille mahtuu alle 20 kuvaa.

Canon Digital IXUS i edellä mainittuine varusteineen maksaa kaupassa noin 380 euroa. Sen ostamiseen päätyvä kuvaaja arvostaa luultavasti pientä kokoa, sillä tähän hintaan on muilta valmistajilta saatavissa optisella zoomilla ja suorituskykyisemmällä optiikalla varustettuja neljän ja jopa viiden megapikselin laitteita, mikäli tyytyy pari-kolme kertaa suurempaan kokoon ja painoon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja