Mainos

Ennennäkemätön uhka Pohjanmaalla – tekojärveä tyhjennetään hätätoimin

Etelä-Pohjanmaan Kurikassa sijaitseva Pitkämön tekojärvi on ylittänyt viime päivien tulvimisen takia hätävesikorkeuden. Tekojärven yhteydessä sijaitseva voimalaitos on parhaillaan huollossa ja tekojärven sortumista yritetään nyt estää laskemalla vettä hätaukosta.

– Hätäaukko on kaivettu kaivinkoneella auki ja sitä laajennetaan koko ajan. Vettä lasketaan hallitusti, jotta patosortumaa ei syntyisi, kertoo tulvantorjuntapäällikkö Mikko Vesaaja Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta.

Hallitsematon sortuma saattaisi Vesaajan mukaan aiheuttaa padolle kymmenien miljoonien eurojen arvoiset vahingot. Pitkämön tekoallas on yksi Suomen korkeimmista. Riski sortumaan on olemassa niin kauan kuin vedenkorkeus pysyttelee hätärajan yläpuolella.

– Muistaakseni vesi ei ole ollut Pitkämössä koskaan yli hätäkorkeudessa. Tilannetta vahditaan paikalla koko ajan ja Pitkämön korkeutta mitataan tunnin välein.

Jos patoon syntyisi hallitsemattomia sortumia, vaaravyöhykkeelle joutuisivat Kurikan kaupungin alavimmat osat. Ihmisiä ei ole toistaiseksi evakuoitu.

– Vahingot olisivat erittäin isot, Vesaaja kuvaa.

Viimeisimmän tiedon mukaan välittömän uhkan pitäisi alkaa olla ohi Pitkämössä. Vesi on kuitenkin yli hätäkorkeudessa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Seinäjoen Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.