Mainos

Tulva saartoi taloja ja katkoi teitä – vain traktorilla kotipihaan

Etelä-Pohjanmaalla on koettu eilen ja tänään pahimmat syystulvat miesmuistiin.

Ilmajoen Tuomikylässä, Ahonkylällä ja Pojanluomassa on edelleen useita taloja saarroksissa.

– Ei ole täällä kyllä ainakaan kuuteenkymmeneenviiteen vuoteen ollut tällaista. Korkeimmillaankin vesi on ollut metrin alempana, kertoo Pentti Luhtala.

Naapuri Jussi Huhtala seuraa tieltä oman talonsa tilannetta. Vesi on noussut talon pientareelle, ja palokunta on käynyt suojaamassa taloa muovittamalla seinät ja ajamalla soraa muovin päälle.

– Traktorilla vielä pääsee pihaan, mutta ei varmaan kohta silläkään, toteaa Jussi Huhtala.

Naapurissa Sami Mäkelän talo rupesi kastumaan jo eilen illalla, ja tänään on palokunta suojannut taloa – kuten jo pariakymmentä muutakin rakennusta Etelä-Pohjanmaalla.

– Pakko oli soittaa palokunta apuun, toteaa Mäkelä katsellessaan tulvaveden viemäksi joutunutta leikkimökkiä ja pyykinkuivaustelinettä.

Palolaitoksella kriisikokous

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksella oli perjantaina viitisenkymmentä pumppaus – tai tulvasuojaustehtävää.Lauantaina hälytyksiä tuli noin neljäänkymmeneen rakennukseen.

Teitä on koko Etelä-Pohjanmaalla vielä poikki viitisentoista, ja Satakunnassakin noin viisi. Kauhajoella tilanne on teiden osalta pahin: poikki on toistakymmentä tietä.

Lauantai-iltana palolaitoksella istui kriisikokouksessa kunnan väkeä koululaitoksesta teknisen puolen porukkaan.

– Tänne on pyydetty apua Kauhavan lentosotakoululta. Sieltä on saatu hiekkasäkkejä ja säkityslaite, niitä laitetaan nyt rakennusten suojaksi, sanoi pelastuspäällikkö Harri Setälä.

Pelkona on myös tulvasuojelualtaan pinnan nousu. Allas täyttyi ääriään myöten iltapäivällä, minkä takia oli aloitettava hätäjuoksutus.

– Ilmajoen alapuolella juoksutetaan nyt noin 30 kuutiota vettä sekunnissa, jotta saadaan estetyksi se, ettei Ilmajoen taajama kastu, sanoi Ely-keskuksen työpäällikkö Juhani Huhtamäki.

Vielä illalla Ilmajoella satoi. Tulvatilanteen uskotaan pahenevan lähipäivinä koko Etelä-Pohjanmaalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.