Mainos

Ennätysvuodesta tuli painajainen - autokauppa ajoi pahasti metsään

Euroopan autokaupan vuosi on ollut heikko, mutta Suomessa uusien autojen myynti on ollut vielä selvästi keskimääräistä huonompaa.

EU:ssa henkilöautoja ensirekisteröitiin tammi-syyskuussa lähes 8 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Suomessa uusia autoja oli syyskuun loppuun mennessä myyty yli 11 prosenttia vähemmän kuin 2011.

Autokaupan vuoden jakoi meillä kahtia huhtikuun alussa toteutettu autoveron korotus. Samaan aikaan euroalueen talouden alavire sai suomalaiset kuluttajat varovaisiksi, ja kärsijänä oli ensimmäisten joukossa erittäin suhdanneherkkä autoala.

Kolmen ensimmäisen kuukauden hillittömän automyyntitahdin jälkeenkin vuoden kokonaismyynti on rajusti pakkasella.

– Maaliskuun jälkeen jokainen kuukausi on ollut 20, jopa 30 prosenttia miinuksella edellisestä vuodesta, sanoo Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

EU:n tasolla Britannian isoilla automarkkinoilla myyntiluvut näyttävät vielä noin viiden prosentin kasvua viime vuodesta. Erityisen huonosti uudet autot ovat menneet kaupaksi Etelä-Euroopan kriisimaissa.

– Kreikka, Italia ja Espanja, siellä on tietysti rajuja pudotuksia, mutta myös Saksa ja Ranska ovat alkaneet sakata syyskuussa, Rissa sanoo.

Halvempia vaihdokkeja kysellään

Syyskuussa uusia autoja rekisteröintiin vajaat 8000, mikä on 21 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vaihtoautokauppa on kesänkin jälkeen sujunut erittäin hyvin.

– Kuluttajat ostavat ilmiselvästi vähän halvempia ja isompia autoja, kun niillekin on kuitenkin tarvetta, Rissa sanoo.

Uutena myydään tällä hetkellä pieniä ja keskisuuria perheautoja.

– Toyota ja Volkswagen ovat kärjessä, Skoda Octaviaa on mennyt erittäin hyvin. CO2-ohjaus taas toimii niin, että isokoneisia kysytään tällä hetkellä vähemmän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.