Energiajuomilla ja lääkkeillä yllättäviä yhteisvaikutuksia

Energiajuomien ja lääkkeiden yhdistäminen voi saada aikaan vaarallisia sivuvaikutuksia.

Lääkkeiden ei tarvitse olla edes harvinaisia, vaan yllättäviä vaikutuksia syntyy jo silloin, kun energiajuomat yhdistetään astmaan ja allergiseen nuhaan tarkoitettujen lääkkeiden kanssa.

Mitä nuoremmasta ihmisestä on kysymys, sitä voimakkaampia sivuvaikutukset voivat olla. Myös tietyt depressiolääkkeet reagoivat haitallisesti piristäviä ainesosia sisältävien juomien kanssa.

– Kun pieneen ihmiseen ja vielä kehittyvään aineenvaihduntaan tuupataan kahta vaikuttavaa ainetta, niin kyllä se laittaa sekaisin, sanoo varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen Lääkäriliitosta.

Sivuvaikutuksena esiintyy yleensä sydämentykytystä ja levottomuutta.

Ihalainen huomauttaa, ettei ihmettelisi jos osa tarkkaavaisuushäiriö ADHD:n yleistymisestä johtuisi osaltaan piristeitä sisältävistä juomista.

– Kuinka paljon sairautta on saatettu matkaan limsoilla ja muilla juomilla. Myös Coca Colassa on merkittävä määrä kofeiinia, joka stimuloi keskushermostoa.

Ihalainen sanoo olevansa iloinen kouluista, jotka ovat kieltäneet tai rajoittaneet energiajuomien käyttöä.

– Moni oppilas panttaa aamupalasta ja tulee kouluun nälkäisenä. Energiajuoma voi nostaa vireystasoa hyperaktiiviseksi mutta kun piriste poistuu elimistöstä, väsymys puskee päälle.

Osa kouluista poistanut juoma-automaatit

Vuosi sitten Kirkkonummen kunta jakoi pitkäaikaiseen käyttöön sopivat vesipullot kaikille yläkoulun aloittaville nuorille. Terveydenhoitaja Anna Vainio Kirkkoharjun yläkoulusta sanoo, että juoma-automaatit on poistettu kaikista kunnan kouluista.

– Nyt on ollut puhetta, että vesiautomaatit tulisivat takaisin kouluihin.

Vainion mukaan juomatottumukset kartoitetaan, jos nuori tulee terveydenhoitajan luokse valittamaan väsymystään.

– Katsotaan, minkä verran nuori juo kofeiinipitoisia juomia ja ovatko ne osasyy unettomuuteen ja väsymykseen.

Lue myös:

    Uusimmat