Emäspainotteisella ruokavaliolla voi taistella hiivatulehdusta vastaan

Lääkärin määräämiä lääkekuureja ei pidä ikinä keskeyttää oma-aloitteisesti. Terve ihminen voi kuitenkin välttää hiivatulehduksen emäspainoitteisella ruoalla.

Emättimen hiivatulehduksen taustalla ovat yleensä lääkkeet, virukset tai bakteerit. Kun elimistön immuunipuolustus pettää esimerkiksi antibioottikuurin seurauksena, hyvä bakteerikanta tuhoutuu ja hiiva pääsee kasvamaan. Yleensä emättimen hiivatulehduksen aiheuttajana on Candida albicans -niminen hiiva, jonka liikakasvu on myös suolistohiivan taustalla. Etenkin suolistohiiva on erittäin herkkä ruokavaliolle. Siksi tasapainottamalla koko kehoa oikeilla ruokavalinnoilla pystytään vaikuttamaan myös hiivatulehduksen puhkeamiseen.

– Hiivatulehduksen ennaltaehkäisy ruokavaliolla on tapauskohtaista. Lääkärin määräämiä lääkekuureja ei pidä ikinä keskeyttää oma-aloitteisesti, joten jos taustalla on lääkkeiden sivuvaikutus, ei ruokavalion muutos välttämättä ehkäise hiivatulehdusta. Terve ihminen pystyy kuitenkin välttämään hiivatulehduksia oikeilla elämäntavoilla, diplomiravintoterapeutti Anne Siipola Cress Care Oy:sta kertoo.

Siipola suosittelee ihmisille emäspainotteista ruokaa, eli paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, sekä raffinoitujen elintarvikkeiden kuten valkoisen sokerin ja valkojauhon välttämistä. Annoskoko ei saisi kasvaa suureksi ja ruoka pitää pureskella kunnolla.

– Elimistön pH-arvosta puhuttaessa tarkoitetaan hyvin marginaalisia muutoksia, mutta niin entsyymeillä kuin bakteereillakin on oma optimiympäristönsä, jossa ne toimivat ja tähän ympäristöön pyritään vaikuttamaan. Myös muilla elämäntavoilla on merkitystä. Esimerkiksi runsas nautintoaineiden käyttö lisää hiivatulehdusten riskiä. Kehoa voivat rasittaa monetkin tekijät. Taustalla voi olla yksinkertaisimmillaan vaikka hallitsematon stressi, joka johtaa vääränlaiseen ja väärärytmiseen syömiseen, Siipola sanoo.

Jos hiivatulehdus kuitenkin iskee, kannattaa hakea apua karpalosta ja greipinsiemenuutteesta. Molemmat tepsivät hiivaan niin syötynä kuin ulkoisestikin käytettynä. Myös maitohappobakteereja sisältävä maustamaton jogurtti on tehokas apu elimistön bakteerikantaa vahvistamaan.

– Hiivatulehduksen ajaksi keskittyisin puhtaaseen ja luomulaatuiseen ravintoon pitäen huolta päivittäisestä väriloistosta lautasella ja ottaisin muutamaa valittua ravintolisää purkista, Siipola sanoo.

Jatkuvat hiivatulehdukset ovat vahva merkki elimistön epätasapainosta. Kun keho on lujilla, se ei saa tarvitsemiaan työkaluja taistellakseen hiivan liikakasvua vastaan.

– Jos hiivatulehdukset ovat jatkuvia, kannattaa kiinnittää huomiota elämäntapoihin ja ruokavalioon. Tarvittaessa ajan voi varata ravintoterapeutilta myös henkilökohtaiseen neuvontaan, Siipola sanoo.

AVA/Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja