Emaloitu rautapata

Timo Sarpaneva 1959

Suomessa on tehty ruokaa rautapadoissa 1700-luvulta lähtien. Timo Sarpanevan Rosenlewille suunnittelema rautapata on asustanut keittiöissämme vuodesta 1959. Tuota nerokasta pataa on kahta laatua: musta pata ja emaloitu punainen pata, sekin sisimmässään mustaa rautaa. Oivallinen kattilana ja patana toimiva keittoasia sopii sekä uuniin että liedelle. Rauta johtaa lämpöä tasaisesti ja tehokkaasti. Saapuessaan markkinoille, sen hienous oli salonkikelpoisuus. Keittoastioita ei sopinut nostaa pöytään, mutta kauniisti muotoiltu Sarpanevan pata kelpasi laittaa suoraan uunista keskelle kattausta. Nostaminen käykin näppärästi teakistä muotoillulla kahvalla, jolla myös tulikuuma kansi voidaan nostaa pois ja panna takaisin. Patoja käytetään yhä. Hyvin hoidettuna niitä voidaan kutsua ikuisiksi ja ostaakin niitä voi huutokaupoista, kirpputoreilta ja vanhaa designiä myyvistä liikkeistä.

Kuvauksen rautapadat AERO Design Furniture Oy, Helsinki

(t.i.l.a. osa 19, 13.10.2002)

Lue myös:

    Uusimmat