Mainos

Elviksen Saksasta käytettynä tuoma BMW löytyi USA:sta – ja se on häkellyttävän hieno

1:33

Elviksen Saksassa asepalveluksen aikana käyttämä BMW 507 löytyi USA:sta, läheltä San Franciscoa kymmenisen vuotta sitten. Nyt sen alkuperäinen loisto on palautettu ja voi herranjestas, kuinka upea auto onkaan!

Itse Elvis Presleyn käyttämä BMW 507 -avoauto on tehnyt pitkän matkan päätyäkseen Yhdysvaltalaisen autonäyttelyyn ihailevien silmien alle tämän kuun lopussa. Se oli kateissa lähes 50 vuotta.

Elvis osti auton käyttöönsä 23-vuotiaana 20. joulukuuta 1958 palvellessaan autonkuljettajana Yhdysvaltain armeijassa Länsi-Saksan Friedbergissä. Auto oli käytetty, sillä oli ajanut kuuluisa kilpa-ajaja Hans Stuck.

Elvis oli bongannut auton frankfurtilaisesta autoliikkeestä, suoritti koeajon, ihastui ja lopulta osti auton.

Valmistenumerolla 70079 varustettu BMW 507 oli kiertänyt Stuckin kanssa myös Euroopan autonäyttelyitä ja olipa sitä Iso-Britanniasta kotiin palatessa esitelty Belgian kuningas Baudouin I:llekin.

Auto oli ja on varustettu 150-hevosvoimaisella alumiinista valmistetulla 3,2-litraisella V8-moottorilla, musta-valkoisin nahkapenkein, Becker Mexico -radiolla ja Feather White -värillä.

Alkuperäinen väri vaihtui punaiseksi Elviksen toimeksiannosta armeija-aikana siksi, että valkoisen auton pellit olivat jatkuvasti töhrittyinä huulipunalla. Fanittaret kirjoittivat lemmenviestejään auton pintaan ja Rock'n Roll -kuningas sai osakseen rajua kuittailua aseveljiltään.

Elviksen BMW:n kohtalo oli pitkään mysteeri ja löytymistä edelsi melkoinen savotta. Avainhenkilönä toimi Yhdysvalloissa "Bimmer"-lehteä toimittanut Jackie Jouret. Hän selvitti yhdessä BMW:n kanssa Elviksen 507:n kohtaloa ja historiaa.

Vuonna 2006 varmistui, että Elviksen auton valmistenumero oli 70079 – sama, joka oli Stuckin käyttämässä autossa ja jolla oli voitettu lukuisia ylämäkikilpailuita Sveitsissä, Saksassa ja Itävallassa. Tuolla valmistenumerolla varustettu auto löytyi San Franciscon eteläpuolelta Half Moon Baysta entisen avaruusinsinööri Jack Castorin kokoelmista, kun tämä ilmoitti Jouretille asiasta luettuaan Bimmer-lehden artikkelin aiheesta.

Auto päätyi Saksasta Jenkkeihin kersantiksi ylennetyn Elviksen mukana ja kaikkien öljylanteiden esikuva myi baijerittarensa vuonna 1960 Chrysler-kauppiaalle New Yorkissa. Sieltä se myytiin edelleen 4 500 dollarin hintaan Tommy Charles -nimiselle radioalan miehelle Alabaman Birminghamista. Hän repi autosta irti moottorin, taka-akselin ja vaihdelaatikon vaihtaen tilalle Chevroletin tuotteet. Charles ajoi autolla kilpaa menestyksellä. Parin omistajanvaihdoksen jälkeen auto päätyi Castorille vuonna 1968. Auton löytymisen jälkeen BMW Classic hankki auton omistukseensa.

Elviksen käytössä olleen 507:n jäljittämistä - esimerkiksi valokuvien perusteella – haittasi USA:n armeijan rekisteröintikäytäntö, joka vaati uusimaan tunnuksen vuosittain. Vasta vakuutustarjous vuoden 1958 joulukuulta antoi BMW:n tutkijoille varmistuksen siitä, että Elviksen käytössä oli runkonumerolla 70079 varustettu BMW.

Auto valmistui tehtaalta 13. syyskuuta 1957, muutamaa päivää myöhemmin sitä jo esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä. "Elviksen Bemari" on nähty myös valkokankaalla, elokuvassa "Hula-Hopp Conny".

BMW 507 -mallilla ovat ajaneet myös muut tuon ajan julkkikset, kuten näytttelijät Alain Delon ja Ursula Andress sekä kilpa-autoilija John Surtees.

507:ää valmistettiin vain 254 yksilöä vuosina 1955-1959.

Auton restauroimiseen kului BMW:n Classic-osastolta lähes kaksi vuotta ja työ toteutettiin sen viimeisimmän omistajan Jack Castorin toiveiden mukaisesti: hän halusi, että auton tulee näyttää mahdollisimman alkuperäiseltä.

Ensimmäisen kerran auto oli näytillä keväällä 2014 BMW:n omassa museossa Münchenissä – löytökunnossaan. Näyttelyn nimenä oli "Elvis' BMW 507 – lost and found".

Entisöintityön aikana harvinaisen automallin harvinaisia varaosia jouduttiin valmistamaan uudelleen muun muassa 3D-printtaamalla ja perinteisemmillä metodeilla.

Esimerkiksi ikkunannostimet ja ovenkahvat toteutettiin 3D-tulostaen. Bensatankin korkki taas valmistettiin perinteisin tavoin.

Elvis Presleyn BMW 507:n voi nähdä Pebble Beach Concours d'Elegance -näyttelyssä 21. elokuuta.

Lähde: BMW

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.