Elon Musk suivaantui Applen tekoälysuunnitelmasta – tällainen se on

Apple on esitellyt kauan odotetun tekoälystrategiansa, joka tuo uusia ominaisuuksia muun muassa ääniavustaja Siriin. Elon Musk uhkaa uudistusten takia Applea kovilla toimilla.

IPhone-valmistaja Apple julkisti uuden Apple Intelligence -tekoälystrategiansa vuotuisessa Worldwide Developers -konferenssissa Kaliforniassa Yhdysvalloissa eilen maanantaina, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Apple kertoi integroivansa tekoälyteknologiansa kaikkiin ohjelmistoihinsa ja sovelluksiinsa. Lisäksi se tuo laitteisiinsa OpenAI:n chatbotin ChatGPT:n.

Uudistus tarkoittaa käytännössä sitä, että Applen käyttäjät törmäävät sen eri laiteissa ja sovelluksissa entistä enemmän tekoälypohjaisiin ominaisuuksiin. Se vaikuttaa muun muassa miljooniin iPhonen käyttäjiin.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook kehui uudistuksen vievän yhtiön tuotteet "uusiin ulottuvuuksiin". 

Erottaako asiantuntija aidon ja tekoälyn luoman videon? 8:09
Katso myös: Erottaako tietoturva-asiantuntija aidon videon tekoälyn tekemästä versiosta.

Näin muuttuu Siri

Apple aikoo muokata muun muassa ääniavustajansa Sirin toimintaa entistä personoidumpaan suuntaan.

Sirille voi Applen mukaan puhua jatkossa entistä luonnollisemmin. Esimerkiksi omaa pyyntöään voi korjata kesken kaiken.

Toinen uudistus on mahdollisuus kirjoittaa Sirille pyyntöjä tekstimuodossa puhumisen sijaan.

Lisäksi Siriä voi jatkossa pyytää suorittamaan tehtäviä eri sovelluksissa. Sitä voi pyytää vaikkapa muokkaamaan kuvia.

Apple tekoälyssä takamatkalla

Apple pyrkii muutoksella kuromaan kiinni kilpailijoiden etumatkaa tekoälykehityksessä.

Microsoft syrjäytti tammikuussa Applen maailman arvokkaimpana yrityksenä. Tämän kuun alussa myös teknologiayhtiö Nvidia ohitti sen.

Teslan ja viestipalvelu X:n omistaja Elon Musk on uhannut kieltää iPhonen käytön yrityksissään kokonaan uudistuksen tuoman "tietoturvauhan vuoksi".

– Applella ei ole aavistustakaan siitä, mitä oikeasti tapahtuu, kun he luovuttavat tietosi OpenAI:lle, Musk kirjoitti X:ssä.

Suomalainen it-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen ei kuitenkaan usko, että Open AI:n tuominen iPhoneen olisi tietoturvariski.

– Jos kielimalli upotetaan suoraan puhelimeen, se pikemminkin vähentää ulospäin lähetettävän datan määrää ja on turvallisempi kuin nykyinen käyttötapa, hän arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa.

Apple itse korosti Apple Intelligence -palvelun turvallisuutta maanantaina. Sen mukaan iPhone kysyy aina erikseen käyttäjän lupaa tehtäviin, jossa tarvitaan ChatGPT-apua.

Milloin muutos tapahtuu?

OpenAI:n mukaan ChatGPT-ominaisuudet tulevat ilmaiseksi iOS-, iPadOS- ja macOS-käyttöjärjestelmiin myöhemmin tänä vuonna.

Tekoälyominaisuudet ovat saatavilla vain uusimmissa iPhoneissa 15 Prosta alkaen sekä tulevissa malleissa.

Aluksi tekoälytoiminnot toimivat vain englanniksi.

Hintavertailusivusto BankMyCellin mukaan iPhonea käyttää tällä hetkellä noin 1,46 miljardia ihmistä eri puolilla maailmaa.

Lue myös:

    Uusimmat