Uskoisitko, että nämä videot ovat tekoälyn luomia? Sora-tekoälyn kyvyt hämmentävät

Uskoisitko, että nämä videot on luotu tekoälyn avulla? 0:48
Uskoisitko, että nämä videot on luotu tekoälyn avulla?

Sora-tekoäly kykenee luomaan realistisen videon lyhyen ohjelauseen perusteella.

OpenAIn uusi tekoäly Sora on erikoistunut videoihin, ja sen kyvyt herättävät ihailun lisäksi pelkoa. Yhtiö on aiemmin luonut esimerkiksi monille tutuksi tulleen ChatGPTn.

Ymmärtää "reaalimaailmaa"

OpenAIn toimitusjohtaja Sam Altman esitteli mallia X-palvelussa. Sora kykenee luomaan realistisen videon ohjelauseen perusteella. Katso esimerkkejä sen luomista videoista jutun alusta.

– Malli ei ymmärrä vain sitä, mitä käyttäjä on pyytänyt kehotteessa, vaan myös sen, kuinka asiat ovat olemassa reaalimaailmassa, OpenAI kuvailee.

Toistaiseksi Sora on vain työntekijöiden käytössä, kertoo Time. Siitä etsitään vielä virheitä; tämän lisäksi rajallinen määrä ammattilaisia esimerkiksi elokuvanteon alalta pääsee antamaan palautetta siitä, miten Soraa voisi parantaa.

"Kaikki on ohi Hollywoodissa"

Soran kyvyt ovat herättäneet ihailua, mutta myös huolta sosiaalisessa mediassa. Moni miettii, miten elokuvateollisuuden, näyttelijöiden ja taiteilijoiden käy, jos tekoäly osaa luoda uskottavaa videota sekunneissa?

– Siis voisiko sille antaa ohjeeksi kirjan ja saada siitä elokuvan? X-palvelussa mietitään.

– Kaikki on ohi Hollywoodissa, toinen kommentoija siunailee.

– Onko teidän tavoitteenne elämässä jatkuvasti viedä ihmisiltä työt? Kolmas ihmettelee.

Sorassa edelleen ongelmia

OpenAIn mukaan Sorassa on edelleen ongelmansa: se ei täysin ymmärrä fysiikan lakeja eikä syy-seuraussuhteita. Sivuston mukaan Sora voisi luoda videon, jossa henkilö haukkaa keksiä, mutta myöhemmin videossa keksiä ei olekaan haukattu. 

Sora saattaa myös sekoittaa oikean ja vasemman, ja sen on vaikeaa seurata esimerkiksi tietynlaista kameran liikerataa.

Realistisiin feikkivideoihin liittyy paljon riskejä, ja teknologia kehittyy nopeammin kuin sen säätely. Tekoälyn kehitystä on pidetty huolestuttavana esimerkiksi Yhdysvaltain tulevan presidentinvaalin kannalta. Huijauksiinkin sitä voidaan käyttää; Hong Kongissa kohdattiin jo deepfake-tapaus, jossa työntekijä olikin videopuhelun ainoa aito ihminen, ja yritys menetti yli 20 miljoonaa tekoälyhuijaukselle.

Timen mukaan Soran tuotoksiin suunnitellaan jo muun muassa metadatatietoja, jotka paljastaisivat ne tekoälyllä luoduksi.

Katso myös: Tekoälyrobotti kertoi, millaista viiniä joisi, jos voisi juoda – vastaus huvittaa

Tekoälyrobotti kertoi, millaista viiniä joisi, jos voisi juoda – vastaus huvittaa 0:14
AI antoi samaistuttavan vastauksen teknologiamessuilla.

Lue myös:

    Uusimmat