Elon Musk etsii projektijohtajaa aivosirun ihmiskokeisiin

Teslamiljardööri ja maailman rikkain ihminen Elon Musk rekrytoi nyt johtajaa vetämään projektia, jolla halutaan auttaa halvaantuneita. Tarkoituksena on asentaa koehenkilöille aivosiru, kirjoittaa The Guardian.

Vuonna 2016 perustetun Neuralink -yrityksen tavoitteena on muun muassa parantaa halvaantuneita ihmisiä, jotka voisivat aivosirun avulla esimerkiksi käyttää älypuhelinta tai oppia jopa uudelleen kävelemään.

Yritys on jo aiemmin onnistunut kokeiluissaan asentaa aivosiruja eläimille. Pager-niminen makaki oppi pelaamaan Pong-videopeliä ajatuksen voimalla viime vuonna. Vuotta aiemmin siru asennettiin Gertrude-nimiselle sialle, jonka aivoista se keräsi dataa.

Nyt Neuralink etsii riveihinsä kliinisistä testeistä vastaavaa johtajaa. Työpaikkailmoituksessa kerrotaan työnkuvaan kuuluvan ensimmäisten ihmiskokeiden johtaminen. Tehtäviin kuuluu myös muun muassa testaustiimin kokoaminen.

Musk on sanonut olevansa toiveikas sen suhteen, että Neuralink mahdollistaisi jopa neliraajahalvaantuneiden parantumisen siten, että he oppisivat kävelemään uudestaan. Ensimmäiset koehenkilöt tulevat Muskin mukaan olemaan nimenomaan neliraajahalvaantuneita.

Aivoimplanttina asennettava siru latautuu langattomasti, joten sen käyttäjä tuntee olonsa Muskin sanoin "täysin normaaliksi". Muskin mukaan Neuralink-sirua voi ajatella viallisten tai puuttuvien hermosolujen korvaajana. Hän on arvioinut tuotekehityksen nopeutuvan sen jälkeen, kun laite saadaan ihmiskäyttöön, sillä toisin kuin eläinten, koehenkilön kanssa voidaan keskustella.

Eksentrisen miljardöörin lupaukset ovat kuitenkin usein venähtäneet. Vuonna 2019 hän ennusti ensimmäisten ihmiskokeiden tapahtuvan jo vuonna 2020. Uskoa Neuralinkiin kuitenkin löytyy ja yritykseen on sijoittanut esimerkiksi Googlen emoyhtiö Alphabet.

Lue myös:

    Uusimmat