Elokuun parhaat marjaherkut

Vadelma, mustikka vai puolukka – mikä on sinun suosikkisi? Mansikoita on ollut tarjolla jo pitkään, mutta nyt ovat kypsyneet myös mustikat, herukat ja muut pyöreät vitamiinipommit.

Jos retki metsään ei houkuta, käy tutustumassa torin marjavalikoimaan. Hyvän sadon vuoksi mustikoita ja vadelmia on nyt tarjolla kohtuulliseen hintaan.

Sallitut marjaherkut

Loppukesän parhaissa jälkiruoissa maistuvat tuoreet marjat. Aki Wahlmanin tyylikäs mustaherukka-valkosuklaakiisseli maistuu sekä lapsille että aikuisille. Mehutiivisteen voi halutessa korvata kotitekoisella marjamehulla.

Kesäkilojen kanssa taistelevat voivat herkutella hyvällä omallatunnolla terveellisiä ja kevyitä marjaherkkuja. Raikas toimii jälkiruokana tai välipalana.

Mustaherukka-valkosuklaakiisseli

Mehukiisseli:
1 dl Pirkka mustaherukkamehutiivistettä
4 dl vettä
2 1/2 rkl perunajauhoja
1 rkl sokeria

Maitokiisseli:
75 g valkoista leivontasuklaata
5 dl maitoa
2 1/2 rkl perunajauhoja

Koristeeksi:
25 g valkoista leivontasuklaata

Mittaa mehukiisselin ainekset kattilaan. Sekoita hyvin ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa ja sakeutuu. Nosta kattila kylmään vesihauteeseen jäähtymään tai kaada kiisseli toiseen astiaan.

Rouhi suklaa veitsellä. Valmista maitokiisseli samoin kuin mehukiisseli. Käytä pinnoitettua kattilaa ja lisää valkosuklaarouhe valmiiseen kiisseliin.

Kaada laseihin tai jälkiruokamaljoihin vuorotellen maito- ja mehukiisseliä aloittaen maitokiisselistä. Koristele rouhitulla valkosuklaalla. Tarjoa valmistuspäivänä.

Aterian makeaksi lopuksi

Punaherukat sopivat mainiosti Akin , joka täytetään kinuskilla maustetulla kermavaahdolla.

valmistus on työläämpää, mutta upea jäädyke kruunaa viikonlopun aterian ja maistuu takuulla paremmillekin vieraille.

Jos suosikkimarjasi on vadelma, kokeile Akin marengilla kuorrutettua . Tähän jälkiruokaan sopivat myös muut marjat.

Suklaa-mansikkatorttu

Syntisen hyvä suklaa-mansikkatorttu ei säily kahvipöydässä kauaa. Herkullinen kakku koristellaan sulaan suklaaseen kastetuilla mansikoilla ja sitruunamelissalla.

175 g Pirkka Daniela tummia täytekeksejä
50 g Pirkka meijerivoita

Täyte:
100 g maitosuklaata
4 liivatelehteä
1 tlk (2 1/2 dl) Flora Vanilla - vaniljakastiketta
1 tlk (250 g) Pirkka maitorahkaa
2-3 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1/2 dl omenatäysmehua
1/2 l mansikoita

Päälle:
100 g maitosuklaata
1/2 l mansikoita
sitruunamelissaa

Hienonna täytekeksit monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Kiinnitä leivinpaperi tai muovikelmu irtopohjavuoan pohjalle. Painele keksiseos vuokaan ja pane vuoka jääkaappiin.

Hienonna suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi. Pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Sekoita vaahdon joukkoon rahka, sokeri ja vanilliinisokeri. Kuumenna omenatäysmehu ja liuota siihen vedestä puristetut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää suklaarouhe.

Kaada täytteestä noin 1/4 vuokaan keksipohjan päälle. Halkaise mansikat ja levitä vuokaan. Kaada päälle loppu täyte. Hyydytä torttua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Irrota torttu vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille. Sulata suklaa mikrossa tai miedolla lämmöllä liedellä. Kasta mansikat suklaaseen. Asettele mansikat tortun pinnalle. Viimeistele torttu sitruunamelissalla.

Teksti: MTV3

Reseptit ja kuvat: Ruokakesko

Lue myös:

    Uusimmat