Elina Gustafsson löysi itsensä uudelleen nyrkkeilyuran jälkeen – selkeä viesti kyseenalaistajille: "On kamalaa sanoa näin..."

Vihakommentit eivät hätkäytä Elina Gustafssonia:"He eivät voi satuttaa minua" 3:06
Vihakommentit eivät hätkäytä Elina Gustafssonia: "He eivät voi satuttaa minua"

Elina Gustafsson löysi itsensä uudelleen nyrkkeilyuran jälkeen.

Ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson nauttii elämästä ja ennen kaikkea kesästä. MTV Uutisten haastatteluun hän saapuu hyväntuulisena ja glitteriin sonustautuneena.

Gustafssonin ura huippu-urheilijana loppui kahdeksan kuukautta sitten, mutta lajin pariin ei ole vakavassa mielessä paluuta saati kaipuuta.

– En kaipaa nyrkkeilyä lainkaan, Gustafsson kertoo nauraen MTV Uutisille.

– Tämä on ensimmäinen kesäni yhdeksään vuoteen, kun ei ole kisoja, en ole leirillä, minun ei tarvitse tarkastella painoani tai olla joka päivä parempi kuin eilen.

Gustafsson ei myöskään ole pudonnut paljonpuhuttuun laijtyhjiöön, vaikka elämän prioriteetit ja ajankäyttö ovat vaihtuneet.  

– Omalta osaltani on pötypuhetta, että urheilija tippuu tyhjiöön ammattilaisuran päättyessä. Olen vapaa kuin taivaan lintu. 

Nykyään Gustafsson toimiikin yrittäjänä. Hänen toimialansa on erittäin laaja – ja sekös energistä Gustafssonia inspiroikin. 

– Tykkään tehdä vähän kaikkea ja se on vapauttanut itseäni. Olen tehnyt viime kuukaudet kaikkea sellaista, mitä urani takia on aikaisemmin jäänyt tekemättä.

Tehtävälistalle on mahtunut liikunnanohjauksien lisäksi monipuolisia kuvaus- ja puhujakeikkoja.

– Kun en treenaa enää kaksi kertaa päivässä, niin energiaa pulppuaa vaikka mihin.

Energiaa tarvitaankin erityisesti syksyllä, sillä Gustafsson on mukana uudella Tanssii Tähtien Kanssa -kaudella. Tanssiparinaan hänellä on Ansku Bergström.

Uran jälkeen Gustafssonille tärkeäksi alustaksi on noussut muun muassa Instagram. Siellä hän voi jakaa hyvää fiilistä ja voimaa myös muille. Valitettavasti mukaan mahtuu myös aika ajoin soraääniä.

– Silloin, kun olen syystä tai toisesta esillä mediassa, saan myös vihakommentteja somessa. Muutoin ilkeää kommentointia ei juuri ole. 

Ala-arvoinen kommentointi ei kuitenkaan saa Gustafssonin mieltä matalaksi. Ulkopuoliset eivät voi häntä satuttaa. 

– On kamalaa sanoa näin, mutta mitä enemmän ilkeitä kommentteja, sen enemmän vain naureskelen. He eivät voi satuttaa minua. Vastaan heille yleensä rakkaudella.

Erityisesti vihamieliset kommentit kytkeytyvät Gustafssonin sukupuoleen. 

– Olen joutunut koko elämäni kuuntelemaan sitä, joten se on edelleen valitettava normi. Kyseenalaistus ja ilkeydet eivät häiritse itseäni kuitenkaan enää samalla tavalla. 

Monia tuntuu häiritsevän ex-nyrkkeilijän maskuliiniset piirteet. Ne ovat kuitenkin osa Gustafssonin identiteettiä, eikä se tee häneltä yhtään vähempää naista. 

– En mahdu yhteiskunnan luomaan naiskuvaan. Minulla ei ole pitkiä kutreja enkä meikkaa. Siispä saatan näyttäytyä joillekin miehille uhkana ja kolahtaa heidän maskuliinisuuteensa. Miehet eivät ole itselleni millään tapaa uhka tai paha asia, eikä minulla ole mitään heitä vastaan.

– Antakaa minun olla minä ja olkaa itse mitä olette, hän tiivistää.

Kompromisseille oman itseytensä kanssa ei luonnollisesti ole tilaa. Jonkun muun esittäminen ei ole Gustafssonille millään tapaa edes vaihtoehto.

– Jonkun muun esittäminen on vangitsevaa ja kahlitsevaa ja inhoan itse sellaista. Kun lakkaa ajattelemasta muita ihmisiä ja keskittyy siihen, mikä tekee itselle hyvää, elämä muuttuu.

 Joku voisi sanoa Gustafssonin asennetta rohkeaksi. Itsevarmuutta Gustafssonista on toki löytynyt aina, vaikka se on aikaisemmin näyttäytynyt eri tavoin. 

– En olisi aikaisemmin uskaltanut lopettaa nyrkkeilyä, sillä nyrkkeilystä luotiin itselleni koko identiteetti. En tiennyt kuka olen, jos en ollut nyrkkeilijä.

Huippu-urheilun lopettamisen jälkeen tilaa on jäänyt itsensä tutkiskelemiselle ja toteuttamiselle.

– Olen saanut luonnonlapsi Elinan takaisin. Rakastan ja arvostan itseäni. Sitä en olisi saanut ilman nyrkkeilyä, sillä laji laittoi niin koville, hän myöntää. 

Tanssii Tähtien Kanssa alkaa su 29.8. klo 19.30 MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa nauhoitetulla esittelyjaksolla, jonka jälkeen suorat lähetykset su 5.9. klo 19.30 alkaen. Tanssikupla mtv-palvelussa maanantaisin ja perjantaisin ma 30.8. alkaen. MTV:n Superviikoilla 23.8.–5.9. starttaa 15 huippuohjelmaa! Ohjelmat ovat katsottavissa myös C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat