Ele, jota lähes puolet suomalaisista kaipaisi enemmän: ”Voi parantaa seksielämän laatua merkittävästi" – poimi kuumat vinkit

Lähes puolet suomalaisista kaipaisi enemmän seksikehuja, paljastaa kysely.

Jopa 28 prosenttia suomalaisista toivoisi saavansa enemmän seksikehuja, kertoo Kaalimato.comin kysely. Poikkeuksellisen vähän seksiin liittyviä kehua vastaanottavat keski-iässä olevat suomalaiset.

Kyselyyn vastasi huhti-toukokuussa 2020 tuhat iältään 18–70-vuotiasta suomalaista.

"On ajateltu vähän niin, että turhista kehuista ylpistyy"

Suomalaisista lähes viidennes kertoi saavansa kehuja seksistä usein, mutta yli neljännes oli saanut seksiin liittyviä kehuja vain harvoin tai ei koskaan.

– Suomalaiseen kulttuuriin on perinteisesti kuulunut luonteenomainen vaikeus sekä antaa että vastaanottaa positiivista palautetta. On ajateltu vähän niin, että turhista kehuista ylpistyy. Uudempi sukupolvi osaa tosin kehumisen taidon ja kehujen vastaanottamisen jo paremmin, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo.

"Aina emme edes muista ajatella, että voisimme piristää toista"

Suurimmat ääripäävaihtelut kehujen saamisen osalta löytyvät nuorten aikuisten keskuudesta. Alle 25-vuotiaista suomalaisista 30 prosenttia kertoo saavansa seksiin liittyviä kehuja usein, mutta jopa 22 prosenttia saman ikäryhmän edustajista kertoo, ettei saa koskaan myönteistä palautetta kumppaniltaan.

– Tottumukset saada ja antaa kehuja ovat todella yksilöllisiä ja riippuvat niin lapsena saadusta kasvatuksesta, aikaisemmasta parisuhdehistoriasta kuin nykyisestäkin parisuhteesta. Aina emme edes muista ajatella, että voisimme piristää toista kehuilla, Lavikainen sanoo.

–  Kehujen antaminen on kuitenkin tärkeää niin seksuaalisen halukkuuden kuin itsevarmuuden kannalta, joten siihen kannattaisi jokaisen kiinnittää huomiota. Aidoilla ja pienilläkin kehuilla voi parantaa seksielämänsä laatua merkittävästi, Lavikainen painottaa.

Miehet huomattavasti tyytyväisempiä saamiensa kehujen määrään

Kyselyssä miehet olivat huomattavasti tyytyväisempiä saamiensa kehujen määrään kuin naiset. Yhteensä 71 prosenttia suomalaismiehistä koki saavansa sopivissa määrin tai jopa liikaa kehuja, kun naisista näin koki 60 prosenttia.

Naisista täysin tyytymättömiä kehujen määrään on jopa 15 prosenttia.

– Miehet eivät välttämättä alkujaankaan oleta saavansa paljon kehuja, ja naiset puolestaan odottavat saavansa niitä useammin. Tyytymättömyys kehujen määrään ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että kehuja saataisiin aina toivottua vähemmän, Lavikainen sanoo.

– Toiset saattavat tuntea tyytymättömyyttä, mikäli kehujen vastaanottaminen tuntuu itsestä vaivaannuttavalta ja kehuja kokee saavansa jopa liikaa

"Vanhemmassa ikäpolvessa näkyy tietyllä tavalla lapsuudesta tuttu kasvatus"

Ikäryhmistä erityisesti keski-ikäiset eivät kokeneet saavansa tarpeeksi seksiin liittyviä kehuja. Myös yli 65-vuotiaista lähes neljännes koki saavansa liian vähän kehuja;13 prosenttia ei saanut niitä lainkaan.

– Vanhemmassa ikäpolvessa näkyy tietyllä tavalla lapsuudesta tuttu kasvatus, jossa kehuja on tosiaan säästelty. Sen lisäksi pitkissä parisuhteissa arki on voinut rutinoitua jo sen verran, että kehujen määrä on laskenut suhteen alkuvaiheesta. Mikäli kehuja haluaisi saada enemmän, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että myös itse kehuu kumppaniaan aktiivisesti, Lavikainen kertoo.

Erillään asuvat seurustelevat parit ovat tyytyväisimpiä seksikumppaninsa antamiin kommentteihin lemmenleikkien aikana. Kuusi prosenttia koki saavansa jopa liikaa kehuja!

Kyselyssä sai kertoa omin samoin, millaisia sanoja haluaisi kuulla kumppaniltaan. Poimi vinkit ja kehu vaikkapa näistä aiheista!

  • "Että tunnun ja näytän hyvältä". Vastaajana nainen, 48.
  • Kehu ”varustusta”!
  • Kerro kumppanin olevan seksikäs tai hyvännäköinen.
  • "Että olen seksikäs tai hyvännäköinen ja osaan tehdä oikein tyydyttäessä kumppaniani". Vastaajana nainen, 53.
  • Kerro, että hän on kaunis.
  • Kerro, mitä arvostat hänessä: onko hän esimerkiksi hyvä kuuntelija?
  • Kerro, miten hän saa sinut tuntemaan olosi halutuksi.
  • "Että riitän sellaisena kuin olen, eikä tarvitsisi olla super." Vastaajana mies, 51.

Lähde: Kaalimato-com

Lue myös:

    Uusimmat