Elätkö tarpeeksi ekologisesti? Lue vinkit

Asuminen, liikkuminen ja ruoka ovat suurimmat hiilijalanjälkeen vaikuttavat tekijät. WWF:n ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas neuvoo, miten saat pidettyä ilmastokuormituksesi aisoissa!

Asuminen

Asumiseen liittyvä energiankulutus on merkittävä osa hiilijalanjäljen muodostumista.
– Tarkista sähkösopimuksesi ja vaihda se vihreään, uusiutuvasta energiasta valmistettuun sähköön, Kangas kehottaa.

Hän muistuttaa suosimaan energiatehokkaita kodinkoneita. Energiatehokkuutta kannattaa miettiä muutenkin kuin laiteostoksilla: esimerkiksi kannettava tietokone kuluttaa vähemmän sähköä kuin pöytäkone. Muista myös sulkea laitteiden virta silloin, kun ne eivät ole käytössä.
– Harkitse, tarvitsetko jokaista sähkövempainta. Mistä voisit säästää?

Liikkuminen

Lentomatkailu kuormittaa ilmastoa, joten Kangas kehottaa pohtimaan pystyykö esimerkiksi työmatkan ja lomailun yhdistämään yhdeksi reissuksi. Ehkäpä työreissun Keski-Eurooppaan voisi hoitaa ekologisesti Skypen välityksellä, tai rantaloman sijaan poiketa junalla Pietariin?

Työn ja kodin väli taittuu ekologisimmin jalan, julkisilla tai polkupyörällä. Ekologisuus kannattaa ottaa huomioon arjen suunnittelussa, mutta tilanteet ovat harvoin mustavalkoisia: joskus esimerkiksi oma auto voi olla ehdoton, Kangas muistuttaa.

– Mieti silloin, millainen auto kuluttaa vähiten. Entä tarvitseeko autoa silloinkin, kun kipaisee hakemaan maitoa lähikaupasta?

Ruoka

– Eläinperäisillä tuotteilla on suurimmat ilmastovaikutukset. Esimerkiksi nautojen märehtimisestä syntyy kasvihuonekaasu metaania. Suomalaisten lihankulutuksen puolittaminen olisi hyväksi sekä terveydelle että ympäristölle, Kangas toteaa.

Myös juustoilla ja maitotuotteilla on suuri hiilijalanjälki. Ekoteko olisi nauttia leivän päällä vaihteeksi vaikkapa pestoa tai hummusta.

Kangas tyrmää käsitykset lentokonetomaateista ja tuontivihannesten ja -hedelmien hurjista hiilijalanjäljistä. Tosiasiassa hedelmät ja kasvikset seilaavat Suomeen useimmiten rahtilaivoilla suuren tavaramäärän joukossa, jolloin yksittäisen espanjalaistomaatin kuormitus ilmastolle on minimaalinen.

– Kuljetuspäästöt ovat pienet verrattuna kasvatukseen. Ilmastovaikutusten kannalta tärkeämpää on se, mitä syöt kuin se, mistä tuote tulee. Muita eettisiä ja ekologia ongelmia niihin voi toki liittyä.

Päästöt pieniksi mukavuuksista tinkimättä? Näin Suomi onnistuu

Miten päästä eroon talous- ja ilmastopolitiikan vastakkainasettelusta? 24:49

Lue myös:

    Uusimmat