Eläketurvakeskuksen johtaja ei usko perhevapaauudistuksen sinkauttavan syntyvyyttä riittävälle tasolle: "Ei ole ihmelääkettä, jolla syntyvyys nousee"

ETK:n johtaja ei usko perhevapaauudistuksen vievän syntyvyyttä riittävälle tasolle 2:25

Nuorten määrä on vähentymässä Suomessa huomattavasti, koska syntyvyys laskee, ilmenee Tilastokeskuksen tänään julkistamasta uudesta väestöennusteesta.

Monet poliitikot ovat väläytelleet yhdeksi vaihtoehdoksi syntyvyyden nostamiseen työ- ja perhe-elämän parempaa yhteensovittamista, esimerkiksi perhevapaauudistuksella. Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto ei kuitenkaan usko, että nämä ovat riittävät toimet väestörakenteen ikääntymisen pysäyttämiseen.

– Maailmalla ei ole kyllä yhtään ihmelääkettä löydetty, jolla syntyvyys nousee. Se tiedetään niistä maista, joissa syntyyvs on matala, että kaikenlaista on kokeiltu, mutta vaikutusta ei ole ollut, Kautto sanoi perjantain Kymmenen uutisten haastattelussa.

Jos syntyvyyttä ei saada nousuun, ratkaisu väestörakenteen muutoksen hillitsemiseen on maahanmuutto. Maahanmuuttajat tulevat Suomeen useimmiten työikäisinä.

– Noin 8 000 maahanmuuttajaa tarvittaisiin lisää vuodessa, jotta maahanmuutto kompensoisi tämän (työikäisten määrän) alenemisen.

Katso koko haastattelu jutun videolta.

Lue myös:

    Uusimmat