Ekoeristeillä hometta pakoon

Luontoystävällisiä lämpöeristeitä taloonsa haluavalle löytyy muutamia mukavia vaihtoehtoja. Pellavaa on käytetty taloissa eristeenä muutaman sadan vuoden ajan hyvällä menestyksellä. Kosteusvaurioista ei puhuttu menneinä aikoina, toisin kuin tämän päivän tiiviin ja taloudellisen rakentamisen aikana.

Pellavaeristeiden lisäksi tarjolla on myös keräyspaperista valmistettua puukuitueristettä. Tämä kierrätettävä ja ekologinen ekoeriste soveltuu sekä uudis- ja korjausrakentamiseen että lisäeristämiseen.


Lämpöeristeenä luonnollinen pellava
Pellavaeristeitä voidaan käyttää niin seinien, lattioiden kuin kattojenkin lämpöeristeenä. Pellava on uusiutuvaa luonnonvaraa, joten pellavaeristys soveltuukin ekologisia arvoja omaavan rakentajan kotiin. Lisäksi pellavaeristeen käyttö on rakennusvaiheessakin asentajaystävällistä, sillä tämä eriste ei aiheuta iho- tai hengityshaittoja.

Nokialainen Saivonranta Oy myy pellavasta tehtyjä huopanauhoja ja pellavaeristeitä. Huopanauhat ovat täyttä pellavaa, eristeissä on pieni osa keinokuitua. Kotimaista pellavaa ei ole tarpeeksi ja tämän vuoksi Saivonrannan pellavat tulevat Hollannista.

Hinnaltaan pellava on noin 30 % kalliimpaa vuorivillaan verrattuna. Se ei kuitenkaan näytä vaivaavan ihmisiä, sillä pellavan kysyntä kasvaa vuosi vuodelta. Eero Koskinen Saivonranta Oy:stä kertoo ihmisten valveutuneen turvallisen rakentamisen puolesta: "Ihmiset ovat säikähtäneet, koska ovat kuulleet niin paljon erilaisista allergia-, home- ja kosteushaitoista. Sen vuoksi he ovat halunneet etsiä turvallisia vaihtoehtoja."

Eero Keskinen kuvailee perustavaa eroa pellavaeristeen ja tavallisen mineraalivillan välillä seuraavasti: "Jos eristeisiin pääsee kosteutta, tavallinen mineraalivilla pitää sen siellä ja se ei kuivu millään. Pellavaeriste myös kuivuu, jos se saa kosteutta ja näin vältetään homevauriot. Ja jos eristeisiin pääsee kertymään kosteutta, tavallisen mineraalivillan lämmöneristävyys laskee. Pellava taas säilyttää kosteanakin eristävyytensä." Keskinen lupaa myös, että pellava on markkinoiden muihin eristeisiin verrattuna jonkun verran eristävämpi.

Puukuitueristeestä hengittävä koti

Puukuitueriste on puhallettavaa sanomalehtieristettä, johon on lisätty hajuttomia ja haihtumattomia lahon- ja palonestoaineita. Puukuitueristeen valmistus ei synnytä päästöjä ilmaan eikä vesistöön.

Puukuituvillaa valmistavassa Ekovilla Oy:ssä ollaan tyytyväisiä sen tämän hetkiseen kysyntään. Heidän puukuituvillaansa Ekovillaa on myyty jo 20 vuotta ja alkuaikojen ennakkoluulot on voitettu. Hintatasoltaan ekovilla on samalla tasolla muiden markkinoilla olevien eristeiden kanssa, joten kovinkaan paljon suurempia investointeja ei ekovillan käyttäjän tarvitse odottaa.

Puukuituvilla asennetaan puhaltamalla suoraan kohteeseen, joten se muodostaa saumattoman ja kaikki kolot täyttävän eristekerroksen. Ilmansulkuna käytetään puupohjaista rakennuspaperia, joka muodostaa sama-aineisen kokonaisuuden eristeen ja puurungon kanssa. Muovia rakenteissa ei tarvitse käyttää. Näin rakenteesta saadaan samalla ilmatiivis, mutta hengittävä. Pellavan tavoin myös puukuitueriste sitoo ja luovuttaa kosteutta ja näin suojelee rakenteita liialta kosteudelta.

Lähteet: Saivonranta Oy, Ekovilla Oy
Teksti: Niina Rintamäki
Kuvat: Saivonranta Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja