Eikö auto enää mahdu talliin? Poimi vinkit autotallin järjestelyyn

Kun järjestelet autotallisi suunnitelmallisesti, saat hyvällä tuurilla jälleen autosikin mahtumaan talliin.

Auto on useimmille meistä yksi suurimmista investoinneista sekä välttämätön kulkuväline. Monet autotallin omistajat säilyttävät tästä huolimatta autoa ulkona, jossa auto on alttiina vaihtuville sääolosuhteille.

Syynä tähän on useimmiten se, että talliin on kertynyt vuosien saatossa niin paljon tavaraa, että tallin uudelleenjärjesteleminen ja siivoaminen vaikuttaa epätoivoiselta projektilta. 

Tartu kuitenkin viimein toimeen ja siivoa autotallisi seuraavien ohjeiden avulla.

Lajittele tyypin mukaan

Varaa autotallin siivoamiseen ainakin yksi päivä, mielellään koko viikonloppu, jotta saat tehtyä homman kunnolla loppuun. Yritä saada perheenjäsenet avuksi, tai pyydä kaverit ruokapalkalla hommiin.

Käy läpi kaikki tallin tavarat. Lajittele tavarat sen mukaan, mitä aiot tehdä niille. Päätä mitkä tavaroista säilytät, mitkä pitäisi lahjoittaa tai myydä, ja mitkä voi heittää roskiin. Siirrä kaikki tavarat ulos omille alueilleen lajitteluperusteiden mukaan.

Luovu ainakin tavaroista, jotka ovat rikki, ja joita on hyvin hankala enää korjata, sekä kemikaaleista, jotka ovat vanhentuneita. Mieti tarvitsetko mitään sellaista, jota et ole käyttänyt hommissasi yli kahteen vuoteen. 

Lajittele myös ne tavarat, jotka haluat pitää, esimerkiksi siten, että käsityökalut ovat yhdessä laatikossa ja urheiluvälineet toisessa.

Pistä pieneen tilaan mahtuvat tavarat pahvilaatikkkoihin, joihin merkitset tussilla niiden sisällön. Vielä paremmin säilytyksessä toimivat läpinäkyvät muovilaatikot, joita voi asettaa päällekkäin, ja joita voit käyttää myös myöhemmin.

Sijoita käytön mukaan

Ennen kuin laitat tavarat takaisin talliin, tee paperille suunnitelma tallin uudesta järjestyksestä. Sijoita tavarat uusille paikoille niiden käytön mukaan. Sijoita esimerkiksi oven läheisyyteen sellaiset asiat, joita tarvitset useimmin.

Kun alat täyttää tallia, kiinnitä huomiota siihen, että lattiatila pysyisi mahdollisimman vapaana. Jos lattialle jättää jonkin tavaran, sen päälle voi huomaamatta kertyä lisää tavaraa. Jos ostat hyllyjä tai kaappeja talliin, suosi sellaisia, joissa on jalat, jotta pystyt puhdistamaan lattian kaapeista huolimatta.

Katse ylös ja seiniin

Käytä mahdollisimmat hyvin kaikki seinätila hyödyksesi. Vapauta arvokasta työtasotilaa asentamalla seinille tankoja ja koukkuja, joihin ripustat useimmin käyttämiäsi työkaluja. Seinille voi asentaa myös magneettisia listoja, joihin saa kiinnitettyä kätevästi runsaastikin työkaluja.

Voit myös kiinnittää pidemmät isot työkalut, kuten lapiot ja haravat, seinälle PVC-putken avulla. Leikkaa muoviputkesta pienehkö, muutaman kymmenen sentin pituinen palanen, ja kiinnitä palanen esimerkiksi ruuvien avulla seinään siten, että pala on aukinainen kattoon ja lattiaan kohden. Sitten vain pistät työkalun putkesta sisään, ja työkalu pysyy seinää vasten siististi paikoillaan.

Tavarat, joita käytät harvoin, kannattaa sijoittaa esimerkiksi tallin takaseinälle tai tallin yläosiin. Autotallin yläosa on loistava tila pitkien, matalaan tilaan meneviä tavarojen säilytykseen. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi sukset ja korkeat tikkaat.

Ole tarkkana, etteivät ylös sijoitetut tavarat tai hyllyt häiritse autotallin ovien avautumista.

Suosi avohyllyjä

Suosi autotallissa avokaappeja ja hyllyjä, sillä ne ovat edullisimpia, ja niistä on helppo ottaa tavaraa.

Umpinaiset kaapit synnyttävät helpommin epäjärjestystä, koska niiden ovien taakse voi "piilottaa" helposti tavararöykkiöitä.

Lue myös:

    Uusimmat