Nämä kaksi asiaa töissä lisäävät miesten riskiä sairastua sepelvaltimotautiin

Sydänsairaudet tappavat suomalaisia - milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua? 7:57
KATSO MYÖS: Sydänsairaudet tappavat suomalaisia – milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua?

Tuoreen tutkimuksen mukaan stressaava työ ja aliarvostus töissä voivat nostaa sepelvaltimotaudin riskiä miehillä.

Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -julkaisussa esitellyn vertaisarvioidun tutkimuksen mukaan stressaantuneilla miespuolisilla työntekijöillä, jotka tuntevat olonsa aliarvostetuiksi, on suurentunut riski sairastua mahdollisesti kohtalokkaaseen sepelvaltimotautiin.

Kanadalainen tutkimustiimi tutki lähes kahden vuosikymmenen ajan stressiä sekä ponnistelujen ja palkkioiden epäsuhtaa (eng. effort-reward imbalance, ERI) ja niiden vaikutusta sydänsairauksiin, kertoo New York Post

Näin stressi ja aliarvostus näkyivät

Tutkimukseen osallistui 6 500 toimistotyöntekijää, jotka olivat iältään noin 45-vuotiaita, eikä heillä ollut tutkimuksen alkaessa sydänsairautta. Heitä seurattiin 18 vuoden ajan vuodesta 2000 vuoteen 2018.

Tutkimuksen mukaan miehillä, jotka kamppailivat töissä joko stressin tai ERI:n kanssa, oli 49 prosenttia korkeampi riski sairastua sepelvaltimotautiin verrattuna miehiin, joilla näitä ongelmia ei ollut.

Jos mies koki stressiä ja koki myös, että hänen suurilla ponnisteluillaan oli huono palkkio työpaikalla, riski sepelvaltimotautiin oli kaksinkertainen verrattuna miehiin, joilla ei ongelmia näiden asioiden suhteen ollut.  Vaikutukset naisten terveyteen eivät olleet selvät.

Löydökset ovat samankaltaiset kuin ylipainon vaikutukset sepelvaltimotaudin riskiin miehillä.

– Ottaen huomioon sen merkittävän määrän aikaa, jonka ihmiset viettävät töissä, ymmärrys työn stressitekijöiden ja sydän- ja verisuoniterveyden suhteesta on elintärkeää kansanterveydelle ja työvoiman hyvinvoinnille, toteaa tutkimusta johtanut Mathilde Lavigne-Robichaud Quebecissa sijaitsevan Lavalin yliopiston tutkimuskeskuksesta.

Ponnistelujen ja palkkioiden epäsuhtaa tapahtuu, kun työntekijä panostaa töihinsä paljon, mutta kokee saamansa palkkion, kuten palkan tai muun tunnustuksen, riittämättömänä tai epäoikeudenmukaisena vaivaan nähden, Lavigne-Robichaud selittää.

Työstressiä tutkija puolestaan kuvailee työympäristöksi, jossa vaatimukset töiden suhteet ovat suuret, mutta työntekijällä on vain vähän kontrollia omaan työhönsä.

Sydän- ja verisuonisairaudet suomalaisten kansantauti

Sydän- ja verisuonisairaudet muodostavat THL:n mukaan suurimman yksittäisen kuolinsyiden ryhmän Suomessa, ja ne aiheuttavat vajaat puolet työikäisten kuolemista Suomessa. Sairauksiin kuuluvat sepelvaltimotaudin lisäksi sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt

Aiemmin tänä vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan niin työstressi kuin stressaavat tilanteet kotonakin voivat suurentaa riskiä sairastua aivoverenkiertohäiriöön. 

Yhdysvaltain sydänliiton (AHA) vuonna 2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan stressihormonit nostavat verenpainetta lisäten riskiä sairastua muun muassa sydän- ja aivoinfarkteihin.

Katso myös: Äkkikuolema voi olla sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire

Kolesteroli aisoihin! Äkkikuolema voi olla sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire 9:56
Professori Petri Kovanen varoitti korkean kolesterolin huomaamattomuudesta ja seurauksista Huomenta Suomessa maaliskuussa 2017. Korkea kolesteroli ei tunnu missään, ja äkkikuolema voi tulla ykskaks.

Lue myös:

    Uusimmat