Donetskissa juhlittiin itsenäisyyttä ja Venäjää – todellisuus voi olla toista: "Siviiliväestön kannalta tarkoittaa erittäin ikäviä asioita"

Ilotulitteet räiskyivät ja Venäjän liput liehuivat Donetskin keskustassa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen tunnustavansa Itä-Ukrainassa sijaitsevat Donetskin ja Luhanskin itsenäisiksi valtioiksi.

Käytännössä Venäjä on hallinnut alueita jo ennestään, mutta rintama muodostuu nyt Ukrainan ja Venäjän joukkojen välille.

Venäjä on vedonnut separatistivaltioiden tunnustamisessa siihen, ettei se voi sallia ”Ukrainan uhkaa Luhanskin ja Donetskin väestöä kohtaan”. Putin on kutsunut tilannetta ”kansanmurhaksi”.

Ukraina ja länsi ovat tyrmänneet väitteet. Todellisuus ja tulevaisuus alueiden ihmisille etenkin raja-alueilla saattaa olla luvattua karumpi.

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen arvioi tänään MTV:n Uutisaamussa, että yhteenottojen ja taistelujen uhka kasvaa, kun Venäjän joukot ovat vastassa toisella puolen rintamalinjaa.

Venäjä valvoo tekemiensä YYA-sopimusten mukaisesti Luhanskin ja Donetskin rajoja.  

– Siviiliväestön kannalta kaikki tämä tarkoittaa erittäin ikäviä asioita: suoranaista uhkaa, vaaratilanteita, kaikkea sitä, mitä sotatilanteessa tapahtuu, Himanen sanoo.

Tarkkaa tietoa alueiden väestömäärästä ei ole, sillä ihmisiä on paennut vuodesta 2014 lähtien Ukrainaan ja Venäjälle. 

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat